Bajden ima plan za slučaj da ukrajinska ofanziva propadne…

U Beloj kući se razmatra mogućnost da neuspeh Ukrajincima bude predstavljen, kao privremeno primirje, a ne trajno mirovno rešenje.

Iza zatvorenih vrata administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena brine o tome da li će Ukrajina uspeti da se odupre ruskoj invaziji i u tišini kuje planove za mogućnost da ukrajinska prolećna ofanziva ne ispuni očekivanja!

Ukoliko se to dogodi, sve glasniji kritičari kod kuće ali i u inostranstvu će deo krivice svaliti na Belu kuću, prenosi portal Politiko.

Poraz i napadi

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Javno, tim američkog predsednika Bajdena Ukrajini iskazuje bezrezervnu podršku isporučujući oružje i finansijsku pomoć uz napomenu “sve dok bude bilo potrebno”.

Međutim, ukoliko predstojeće borbe donesu ograničene dobitke, zvaničnici administracije najavljuju da će biti suočeni s napadima sa dve strane.

Jedni će tvrditi da bi Ukrajina napredovala da je Bajdenova administracija isporučila sve što je Kijev zahtevao od oružja, naročito projektile dugog dometa, borbene avione i još PVO sistema.

Druga strana će neuspeh tumačiti kao dokaz da Ukrajina ne može da istera ruske snage sa svoje teritorije.

– Skoro smo u potpunosti ispunili zahteve za ono što je Ukrajina rekla da im je potrebno za ofanzivu, pošto smo u poslednjih nekoliko meseci prebacili oružje i opremu – rekao je jedan zvaničnik administracije koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljivosti teme.

Ipak, vera u strateški cilj je jedno, vera u dobru taktiku je drugo, a iza zatvorenih vrata u Beloj kući brinu da li će Ukrajina uspeti.

Ta zabrinutost je nedavno izašla u javnost tokom curenja poverljivih vojnih dokumenata na društvenim mrežama.

Strogo poverljiva procena s početka februara navodi da Ukrajina neće ostvariti svoje ciljeve.

Aktuelnije procene ukazuju na to da bi Ukrajina mogla da postigne određeni napredak na jugu i istoku ali da neće moći da ponovi uspeh prošlogodišnje ofanzive.

Ko će biti kriv

Među Bajdenovim savetnicima se razmatra mogućnost da neuspeh Ukrajincima bude predstavljen kao “privremeni prekid vatre, a ne permanentno mirovno rešenje”, čime bi ostala otvorena vrata da oni u budućnosti povrate još teritorija.

Da bi Kijev pristao na tu opciju, možda bi mu trebalo ponuditi jasniju perspektivu ulaska u NATO uz izdašnu pomoć Evropske unije.

Istovremeno saveznici su najavili da će pokušati da utiču na Kinu kako bi Putina privolela da sedne za pregovarači sto.

– Ako ukrajinska ofanziva ne uspe, administracija može da krivi samo sebe, jer nije poslala oružje i pomoć kad je to bilo najpotrebnije – rekao je Kurt Voker, specijalni izaslanik za Ukrajinu iz Trampove administracije.

Kako će saveznici reagovati

Evropljane košta podrška

Neuspeh ukrajinske ofanzive mogao bi da dovede i do promena u prestonicama evropskih zemalja.

– Podrška javnosti u Evropi može s vremenom da oslabi jer evropski energetski i ekonomski troškovi ostaju visoki.

Cepanje transatlantske podrške će dodatno naštetiti Bajdenovoj administraciji, koja neće moći da zadrži podršku Kongresa – rekla je Klementajn Starling, direktorka i saradnica Istraživačkog centra Atlantskog saveta u Vašingtonu.

Objavio kandidaturu – hoće i drugi mandat!

Predsednik SAD Džozef Bajden zvanično je juče objavio da će se kandidovati za novi mandat za predsedničke izbore 2024.

On je od svojih birača zatražio da mu daju više vremena da “dovrši posao”, koji je započeo polaganjem zakletve.

Bajden, najstariji predsednik SAD u istoriji, koji bi na kraju svog drugog mandata imao 86 godina, zamolio je birače da ne brinu o njegovim godinama i produženju mandata.

Kurir.rs

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …