Severna Koreja: “Amerika treba da gleda svoja posla i drži jezik za zubima”

Severna Koreja je poručila da Vašington ne bi trebalo da se meša u međukorejska pitanja, ako želi supešno da održi predsedničke izbore.

Ta reakcija Pjongjanga došla je nakon što je SAD izrazio žaljenje zbog njenine odluke da prekine veze s Južnom Korejom.

U saopštenju koje je objavila službena severnokorejska agencija KCNA, visoki zvaničnik severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova okvalifikovao je izjave Vašingtona kao “degutantne” i kao “dvostruku igru”.

SAD bi trebalo da “drže jezik za zubima i bave se pre svega svojim unutarnjim pitanjima” ako žele “uspešno da održe” predsedničke izbore, rekao je glavni direktor dela za američka pitanja u ministarstvu Kvon Jong Gun.

Ta je izjava objavljena nakon što je američki Stejt department objavio da je razočaran odlukom Severne Koreje od utorka da prekine komunikacijske veze s Južnom Korejom.

“Ako Sjedinjene Države guraju svoj nos u tuđa pitanja neopreznim izjavama, umesto da se bave unutašnjim stvarima u trenutku kada im je politička situacija u najgoroj konfuziji ikad, mogle bi se suočiti s neugodnom stvari s kojom će se teško nositi”, rekao je Kvon Jong Gun, u komentaru koji je prenela KCNA.

Nije jasno šta bi Severna Koreja trebalo da učini da poremeti izbore ili uzrokuje probleme kampanji američkog predsednika Donalda Trampa, rekao je Džejms Kim, s Asan instituta za političke studije u Seulu.

Severnokorejska pretnja upućena je dva dana pre druge godišnjice istorijskog samita između severnokorejskog vođe Kim Džong Una i američkog predsednika Trampa u Singapuru.

Osim simboličke važnosti, taj sastanak iznedrio je samo jednu vrlo nejasnu deklaraciju o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Ali pregovori o denuklearizaciji su mrtvo slovo nakon fijaska drugog samita u februaru 2019. u Hanoju.

SAD imaju stalno stacioniranih oko 28.500 vojnika u Južnoj Koreji kako bi zaštitili svog saveznika od severnokorejske pretnje.

Pjongjang je pod brojnim sankcijama Saveta bezbednosti zbog svojeg nuklearnog i balističkog programa.

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …