Albanci podigli borbeni dron “bajraktar TB2” da uplaše Srbe! – VIDEO

Borbeni dron “bajraktar TB2”, koji je Priština nabavila od Turske, uočen je na nebu iznad Đakovice, objavljeno je na Fejsbuku u grupi “ErRadar Kosovo”.

Kako stoji u opisu fotografija i video-snimka, dron je leteo u blizini aerodroma u Đakovici.

Javnosti nije poznato da li je to matični aerodrom sa koga je taj dron, kao što se ne zna ni da li je imao dozvolu Kfora.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Bajraktar TB2” je borbena bespilotna letelica, koja može služiti za izviđanje ali i za dejstva vođenim raketama, po zemaljskim ciljevima.

U vazduhu može da provede najviše 27 sati, a može da se podigne do 6.000 metara.

Ovaj dron je koristio Azerbejdžan tokom rata u Nagorno-Karabahu 2020. godine, a upotrebljava ga i Ukrajina protiv Rusije.

Jedan borbeni dron je prvi put predstavljen sredinom jula u Prištini.

Tada nije navedena, ni tačna cena, ni broj dronova, kao ni svrha korišćenja.

Dan pošto je prikazan u Prištini oglasio se i Kfor: “Što se tiče upotrebe svih kategorija dronova i srodnih ograničenja, uključujući ‘bajraktar ​​TB-2’, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, komandant Kfora ima primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova”, stajalo je tada u saopštenju Kfora.

Borbeni dron “bajraktar TB2” nije jedino naoružanje koje je Priština dobila ili kupila od Turske, jer od Ankare nabavlja minobacače, haubice, oklopna vozila, kao i protivoklopne rakete.

Prisustvo Turske na Kosovu i Metohiji ogleda se i u sve većem broju turskih vojnika u Kforu, do kraja godine, čak njih hiljadu, kao i u činjenici da će za četiri dana dužnost komandanta združenih snaga preuzeti, prvi put, turski general-major Ozkan Ulutas.

RT Balkan

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …