Samleće ih! – Mračna prognoza… Pentagon u šoku!

Visokopozicionirani američki oficir u Evropi rekao je američkim zakonodavcima da, uprkos svim gubicima, ruski vojni arsenal nije ni blizu iscrpljen.

“Ovaj konflikt je donekle degenerisao ruske kopnene snage u Ukrajini ali one su danas brojnije nego što su bile na početku rata”, rekao je pred kongresnim odborom za oružane snage general Kristofer Kavoli, zapovednik američkih snaga u Evropi.

“Rusko ratno vazduhoplovstvo je izgubilo vrlo malo, oko 80 aviona. I dalje raspolaže sa oko 1.000 lovaca i bombardera.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mornarica je pak izgubila jedan brod”, naveo je američki general.

Index.hr, podseća da su poverljivi američki vojni dokumenti koji su nedavno procurili u javnost otkrili koliko je ruskih kopnenih snaga angažovano u ratu.

Prema dokumentima nastalima u februaru i martu ove godine, ruska vojska rezervisala je 527 od 544 raspoloživa bataljona za rat u Ukrajini, pri čemu se 474 već nalaze u zemlji.

Prema drugom dokumentu, procenjuje se da je u ratu ubijeno između 35.000 i 43.000 ruskih vojnika, a ti gubici su u poslednjim mesecima bili posebno izraženi u borbama oko Bahmuta.

U utorak je, podsetimo, portparol komande istok Oružanih snaga Ukrajine rekao da Rusija “koncentriše sve svoje snage na Bahmut”, dodavši da nigde drugde na istočnom frontu ne sprovodi tako intenzivne borbene operacije.

Zapovednik Združenog štaba američkih Oružanih snaga, general Mark Mili, američkim zakonodavcima u martu je rekao da Rusi trpe “ogromne gubitke” u borbi za Bahmut: “U zadnjih dvadesetak dana Rusi nisu ostvarili nikakav napredak u blizini Bahmuta, a Ukrajinci se bore jako, jako dobro.”

Ali, ti ruski gubici, navodi CNN, samo su delić ukupne ruske vojne snage.

Na pitanje o ruskim podmorničkim patrolama u Atlantiku, Kavoli je rekao da “većina ruske vojske nije pretrpela negativne učinke” zahvaljujući ratu u Ukrajini.

“Rusi su aktivniji nego što su bili godinama. Njihove patrole u Atlantiku su na visokom nivou, većinu vremena na višem nivou nego što smo videli godinama.

I to sve uprkos svim naporima koje preduzimaju u Ukrajini”, rekao je general Kavoli.

Međutim, američko upozorenje na brojnost ruskih snaga stiže u trenutku kad se SAD i drugi zapadni saveznici nadaju prolećnoj kontraofanzivi ukrajinskih snaga.

Objavljeni tajni dokumenti oslikavaju pesimizam u Pentagonu.

U njima se navodi da će Rusija uskoro imati nadmoć u vazduhu pa se prognozira da će ukrajinska protivvazdušna odbrana srednjeg dometa biti “kompletno redukovana do 23. maja”.

Index.hr

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …