Crna Gora izgleda mora “na doboš”! – Dug stigao 95% bruto domaćeg proizvoda!

Crna Gora sa svojih 95% u “društvu” je zemalja poput Dominikane (96%), Jamajke (97%) te Egipta (93%).

Crna Gora je, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u aprilu bila zadužena 95% svog bruto domaćeg proizvoda.

To je svrstava u sam vrh po visini javnog duga u odnosu na BDP.

Prema podacima Vlade Crne Gore, ukupan javni dug na dan 31. decembra 2020. godine, iznosio je 4.409 milijardi evra, odnosno 105,15 odsto preliminarnog BDP-a, prenosi Investitor.

I dok sve više ekonomija sveta govore o povratku u normalu, za veći deo globalne ekonomije, državni dug i dalje je goruća tema.

Najzaduženija zemlja na svetu u aprilu bio je Japan, sa dugom od 257% bruto domaćeg proizvoda. Slede Sudan (212%), Grčka (210%), Eritreja (176%) i Surinam (157%).

Crna Gora sa svojih 95% u “društvu” je zemalja poput Dominikane (96%), Jamajke (97%) te Egipta (93%).

Prema oceni portala HowMuch, rapidan rast javnog duga u državama širom sveta posledica je pandemije koronavirusa, koja je prisilila vlade da troše na podsticanje svojih ekonomija.

Istovremeno, strah od virusa u kombinaciji sa strogim zaključavanjem ljude drži kod kuće, što uzrokuje nagli pad poreskih prihoda.

Investitor

Check Also

Ludilo u Češkoj posle ovog saznanja: “Naša vlada će napasti Rusiju, a Rusija će odgovoriti i poslati nuklearne rakete!”

Češka policija povela je istragu protiv organizatora antivladinih demonstracija široke koalicije desnih i levih ekstremista …