Kijev naredio! Poslato naredbodavno pismo u Srbiju: Ovo smete, a ovo ne smete!

Ambasada Ukrajine medijima u Srbiji dostavila dokumet, u kom navodi kako bi ispravno trebalo da se izveštava o ratu u Ukrajini.

U dokumentu je spisak preporučene terminologije o rusko-ukrajinskom ratu sa tabelom “pravilnih” i “nepravilnih” reči i izraza, koje bi po njihovom mišljenju trebalo upotrebljavati, tokom izveštavanja o ratu u Ukrajini.

Tako se, između ostalog navodi da je pogrešno pisati “ukrajinska kriza”, “ukrajinski konflikt”, “rat u Ukrajini” , a da je pravilno “agresorski rat Rusije protiv Ukrajine”, “ruska agresija na Ukrajinu”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Novosti su navele da im je autentičnost pisma potvrđena u ambasadi Ukrajine, kao i da je poslat po direktivi ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, pišu “Novosti” da im je otvrđeno iz ukrajinske ambasade.

Tabelarni prikaz “dozvoljenog” i “nedozvoljenog” podeljena je u tri kolone, pod nazivom “Pravilna terminologija o ruskoj agresiji na Ukrajinu”, a mejl je dobila i redaakcija B92.

U prvoj su navedeni primeri, koji su “netačni – pogrešni – ruski narativ”, u drugoj “pravilni”, dok su u treću kolonu smestili “beleške”.

Tako je po MIP Ukrajine pogrešno upotrebljavati “ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini”, a pravilno je “ruska ničim izazvana vojna invazija na Ukrajinu, koja je počela 2022. godine”.

Nije pravilno navesti, ni “ruski zvaničnici u Donjeckoj, Hersonskoj, Luganskoj i Zaporoškoj oblasti”, već “predstavnik ruske okupacione uprave u privremeno okupiranim delovima Donjecke, Hersonske, Luganske i Zaporoške oblasti Ukrajine”.

I izrazi, kao što su “rat u Ukrajini nije genocid”, “aneksirane ukrajinske oblasti”, “sankcije protiv Rusije su prouzrokovale prehrambenu i energetsku krizu”, takođe ne leže ukrajinskoj pravilnoj terminologiji, pa treba upotrebljavati “ruski rat u Ukrajini je genocidan, po svim indikacijama”, “privremeno okupirane ukrajinske teritorije” i “agresorski rat Rusije protiv Ukrajine izazvao je prehrambenu i energetsku krizu”.

U moru “pogrešnih” izraza izdvaja se i onaj, u kojem ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da “obični Rusi nisu odgovorni za ruske zločine”, već naglašavaju da je “svaki Rus odgovoran za ruske zločine u Ukrajini, sve dok podržavaju režim ruskog predsednika Putina i njegove akcije”.

B92/Novosti

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …