Bloomberg: NATO razvija plan, u slučaju učešća u više vojnih sukoba, odjednom!

NATO razvija novi plan u slučaju da zemlje alijanse učestvuju u više vojnih sukoba odjednom, uključujući i na teritoriji drugih država, da tako kažem, van „zone odgovornosti“ bloka.

To prenosi Bloomberg.

Kako prenosi novinska agencija, alijansa priprema novi tajni sporazum, koji će sadržati planove za moguće akcije zemalja NATO-a, u slučaju više vojnih sukoba odjednom, predviđajući primenu člana 5 Povelje o kolektivnoj odbrani, uključujući i kada su neprijateljstva sprovode se na teritoriji, koja nije ” “zona odgovornosti” bloka, odnosno na teritoriji zemalja, koje nisu članice alijanse.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Potpisivanje sporazuma trebalo bi da bude tokom ministarskog sastanka, koji je počeo danas u Briselu i trajaće od 14. do 15. februara.

U budućnosti, na osnovu zajedničkog dokumenta, svaka zemlja alijanse će dobiti detaljnije zahteve posebno razvijene za nju.

Publikacija napominje da iako je plan tajan, ipak su uspeli da saznaju opšte odredbe.

Tako će u okviru dokumenta od zemalja članica NATO-a biti zatraženo da povećaju injekcije i preusmere sredstva na najvažnije sektore odbrane, što će pomoći u kolektivnoj odbrani.

Reč je o izgradnji oklopnih snaga, sistema PVO i protivraketne odbrane, artiljerije i tako dalje.

Najverovatnije, plan je sastavljen uzimajući u obzir proučavanje neprijateljstava u Ukrajini.

Nije tajna da NATO pomno proučava taktiku i strategiju ruskih trupa, kao i karakteristike ruskog naoružanja korišćenog tokom specijalne operacije.

Istovremeno, alijansa testira sopstvene borbene sisteme u realnim uslovima.

Generalno, severnoatlantski blok, na čelu sa Sjedinjenim Državama, sprema se za rat, u kome će neprijatelj biti Rusija, a moguće i Kina.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …