Finansijska katastrofa: Poznato kada kasa u SAD ostaje, bez novca!

Američka vlada će početi da ne ispunjava svoje finansijske obaveze između početka juna i početka avgusta ako se gornja granica duga ne podigne, ocenio je BPC.

Najnovija procena instituta o “datumu X”, danu kada bi vlada mogla da ostane bez novca da izmiri svoje obaveze, poklapa se sa procenom sekretara finansija Dženet Jelen, koja je prošle nedelje upozorila da bi problemi sa plaćanjem mogli da počnu već 1. juna.

U februaru je Dvostranački centar za politiku (BPC), koji pomno prati debate u Kongresu o limitu duga, procenio da bi novac u državnoj kasi mogao da ponestane između leta i rane jeseni.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sada su pomerili datum za početak juna, ako Kongres ne podigne trenutnu gornju granicu duga od 31,4 biliona dolara.

Slabi prinosi u prolećnoj sezoni prijavljivanja poreza bili su dodatno pojačani odobrenim kašnjenjem u plaćanju poreza poreskim obveznicima u nekim oblastima pogođenim velikim olujnim katastrofama, uključujući veći deo Kalifornije i određene okruge u Džordžiji i Alabami, do 16. oktobra.

“Zvaničnici igraju ruski rulet i rizikuju finansijsku katastrofu”

Ova odlaganja povećala su šanse da državna kasa ostane bez novca već početkom juna.

“Naredne nedelje će biti ključne za procenu snage vladinih novčanih tokova”, rekao je Šai Akabas, direktor ekonomske politike u BPC.

“Ako se rešenje ne postigne pre juna, moglo bi se reći da zvaničnici iz dana u dan igraju ruski rulet sa američkim zakonima, rizikujući finansijsku katastrofu za građane i državu”, upozorio je Akabas.

Ukoliko poreski prihodi omoguće Ministarstvu finansija da izmiri svoje obaveze do sredine juna, Vlada bi, prema procenama tromesečnih poreskih uplata koje dospevaju 15. juna, verovatno mogla da se “provuče” do 30. juna, prema analizi BPC.

Dostupne su vanredne mere tog datuma, ministarstvo finansija će moći da se zaduži za dodatnih 143 milijarde dolara obustavom reinvestiranja zaostalih ulaganja u Fond državnih službenika i invalida i Fond za penzionerske zdravstvene beneficije Pošte.

Na raspolaganju će im biti i druge vanredne mere, navodi Rojters.

“U takvom scenariju, dodatni prostor stvoren ovim merama bi podržao kapacitet ministarstva finansija da ispunjava obaveze najmanje do početka jula, a možda i nekoliko nedelja nakon toga”, objašnjava BPC.

Najnovija procena BPC-a se otprilike poklapa sa revidiranom procenom nezavisnog instituta CBO o “značajno povećanom riziku” od početka juna.

Bajden se sastao sa liderima Kongresa

Tokom dana, predsednik Džo Bajden bi trebalo da se sastane sa predsednikom Predstavničkog doma Kevinom Makartijem i drugim liderima Kongresa kako bi razgovarali o opcijama za rešavanje spora oko gornje granice duga između demokrata i republikanaca.

Bajden je do sada odbijao da pregovara sa republikanskim zahtevima za smanjenje potrošnje u zamenu za podizanje gornje granice duga ali je sada spreman da razgovara o smanjenju deficita ako se ta granica podigne.

Jelen je u ponedeljak upozorila da bi blokada gornje granice duga zadala ozbiljan udarac američkoj ekonomiji i oslabila status dolara, kao svetske rezervne valute, rekavši za CNBC da “nema dobrih opcija” u odlučivanju koje račune da plati.

Problemi sa plaćanjem prete recesijom

Ekonomisti upozoravaju da bi dugotrajni problemi sa plaćanjem mogli da gurnu američku ekonomiju u duboku recesiju i da uzdrmaju stabilnost globalnog finansijskog sistema izgrađenog na američkim obveznicama.

Investitori se već pripremaju za moguće posledice i traže znatno veće prinose na kratkoročne dužničke hartije od vrednosti američke vlade koje dospevaju početkom juna, napominje Rojters.

Index.hr

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …