Vašington neutralizovao dugogodišnji ruski sistem sajber špijunaže ali kasno…

Sjedinjene Američke Države su objavile da su neutralizovale špijunski softver nazvan “Snejk”, koji su prema njihovim navodima, ruske obaveštajne službe više puta koristile protiv zemalja članica NATO tokom poslednjih 20 godina.

„Zahvaljujući visokotehnološkoj operaciji koja je preokrenula ovaj zloćudni ruski softver protiv samog sebe, američke snage bezbednosti neutralizovale su jednu od najnaprednijih ruskih alatki za kontrašpijunažu“, rekla je zamenica ministra pravde Liza Monako u saopštenju.

Poremećena je dugogodišnja ruska kampanja sajber špijunaže u kojoj su kradene osetljive informacije iz kompjuterskih mreža desetina zemalja, uključujući SAD i druge NATO zemlje, prenosi AP.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tužioci su povezali špijunske operacije za jedinicu ruske savezne bezbednosne službe ili FSB, i optužili hakere da su krali dokumente iz stotina kompjuterskih sistema, koji su pripadali vladama NATO zemalja, neidentifkovanog novinara za američku novinsku organizaciju, koja je izveštavala o Rusiji i druge ciljeve od interesa za Kremlj.

„Dvadeset godina FSB se oslanjao na Snejk malver da sprovodi sajber špijunažu protiv SAD i naših saveznika i to se završava danas“, rekao je u saopštenju pomoćnik američkog ministra pravde Metju Olsen, šef odeljenja Nacionalne bezbednosti u američkom ministarstvu pravde.

Nisu imenovane konkretne mete ovih sajber napada ali američki zvaničnici su opisali ovu kampanju špijunaže kao znatnu i da je uspešno izvlačila osetljive dokumente iz NATO zemalja, kao i da je bila uperena protiv američkih vladinih agencija i drugih u SAD.

Beta

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zabeležena prva upotreba „pametne bombe“ GBU-39, od strane OS Ukrajine!

Oružane snage Ukrajine (AFU) zabeležile su prvu upotrebu američkih klizećih bombi GBU-39 iz kompleksa GLSDB …