Najava Britanije o isporuci raketa dugog dometa Ukrajini, uplašila Ruse!

Velika Britanija je potvrdila da isporučuje Ukrajini rakete dugog dometa, koje je tražila za borbu protiv invazije ruskih snaga.

Кrstareća raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 km, prenosi BBC.

Nasuprot tome, rakete Himars koje je isporučilo SAD, a koje koristi Ukrajina, imaju samo domet od oko 80 km.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Oružje stiže u trenutku dok Ukrajina priprema kontraofanzivu protiv Rusije.

One se ispaljuju iz aviona, tako da veći domet znači da će ukrajinski piloti moći da ostanu dalje od linija fronta.

Jednom lansirana, Storm Shadow pada na manju visinu kako bi se izbegao radar.

Saopštenje je u Donjem domu dao britanski ministar odbrane Ben Volas. Odluka je usledila nakon ponovljenih molbi Ukrajine za više oružja sa Zapada.

Volas je rekao da će projektili „omogućiti Ukrajini da potisne ruske snage koje su se bazirale na ukrajinskoj suverenoj teritoriji“.

On je rekao da je Velika Britanija donela odluku nakon što je Rusija „nastavila da ide mračnim putem“ gađanja civilne infrastrukture u Ukrajini.

Volas je u decembru pisao svom ruskom kolegi Sergeju Šojguu, kako bi upozorio da bi dalji napadi mogli dovesti do toga da Velika Britanija donira sposobnije oružje.

„Donacija ovih raketnih sistema daje Ukrajini najbolju šansu da se odbrani od ruske brutalnosti“, rekao je on poslanicima i dodao da „ništa od ovoga ne bi bilo potrebno da Rusija nije izvršila invaziju“.

Ali on je upozorio da domet Storm Shadows-a „nije u istoj ligi“ kao ruski raketni sistemi i da jedan deo moskovskog oružja može da putuje daleko dalje.

Ranije ove godine, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov je insistirao da se rakete većeg dometa neće koristiti za napad na ciljeve u samoj Rusiji, već samo unutar ukrajinske terotorije.

Raketom Storm Shadow su upravljale i britanske i francuske vazduhoplovne snage, a ranije je korišćena u Zalivu, Iraku i Libiji.

Rakete koje isporučuju Britanci mogu biti ispaljene samo iz aviona, ali francuske rakete mogu biti ispaljene sa brodova i podmornica.

Peskov: Rusija na ovo gleda krajnje negativno

Ruska državna agencija RIA Novosti prenela je izjavu portparola Kremlja Dimitrija Peskova, piše Sky News.

„Rusija na snabdevanje Kijeva krstarećim raketama dugog dometa gleda krajnje negativno, zbog čega će biti potreban adekvatan odgovor“, rekao je Peskov.

Kako piše Sky News, Rusija je ranije upozorila da bi snabdevanje Ukrajine ovakvim oružjem moglo da bude „prelazak preko crvene linije“.

N1

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Turske kompanije za oružje, povećavaju proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinu, po narudžbi SAD!

Privatne odbrambene kompanije u Turskoj spremne su da preuzmu porudžbine, od Sjedinjenih Država za proizvodnju …