Pol Krejg Roberts: Američka moć će propasti zajedno sa petrodolarom!

Globalna moć Vašingtona počiva na petrodolaru, a kada on prestane da bude svetska rezervna valuta, američka hegemonija će prestati.

Ovo je na svom sajtu objavio, 83-godišnji autoritativni Amerikanac, Pol Krejg Roberts.

Poznati ekonomista, bivši pomoćnik ministra finansija u administraciji Ronalda Regana 80-ih godina, skrenuo je pažnju na nedavnu izjavu vlasti Saudijske Arabije, u kojoj se navodi da je Rijad spreman da prihvati plaćanje nafte u valutama, koje nisu dolar.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Iz nekog razloga ovo je ignorisano od strane velikog broja medija, iako je izuzetno važno.

Kraj petrodolara će imati ozbiljan negativan uticaj na vrednost dolara, kao i na inflaciju i kamatne stope u SAD misli.

Roberts je podsetio da je petrodolar mnogo decenija podržavao vrednost američke valute i obezbeđivao finansiranje velikog budžetskog deficita i trgovinskog bilansa SAD.

Saudijci su efektivno garantovali stalnu globalnu potražnju za dolarima, uprkos činjenici da su Amerikanci prebacili veliki deo svoje proizvodnje u druge zemlje i postali veoma zavisni, od uvoza.

Bez toga, stalno povećanje ponude novca u SAD bi potkopalo kursnu vrednost dolara, u odnosu na druge valute.

Zauzvrat, drugim zemljama na planeti su bili potrebni dolari za plaćanje nafte.

Istovremeno, oni drže dolare, uključujući u obliku kamatonosnih obveznica Trezora, a ne samo u valuti i to olakšava finansiranje velikog budžetskog deficita SAD.

Petrodolari su podržali nastavak uloge dolara, kao globalne valute, nakon što je predsednik Nikson zatvorio zlatni prozor 1971. godine, efektivno okončavši Bretonvudski sistem posle Drugog svetskog rata, koji je američkom dolaru, dao ulogu rezervne valute.

Da bi se očuvala vrednost dolara i njegova uloga rezervne valute, stvoren je petrodolarski sistem, objasnio je.

Međutim, Vašington je toliko zloupotrebio ulogu dolara, kao svetske rezervne valute, kroz sankcije i zaplenu imovine da mnoge zemlje sada žele da izmire svoje trgovinske neravnoteže u svojoj ili drugim valutama, kako bi izbegle da budu manipulisane, od strane SAD, kako bi služile sopstvenim interesima, a ne američkim.

Ako Rijad odbije dolar, onda će potražnja za njim i njegova vrednost ozbiljno pasti.

Ovo je velika pretnja moći Vašingtona i finansijskoj snazi američkih banaka.

Ekspert je sugerisao da Saudijci možda šalju signal Amerikancima.

Na primer, to bi moglo da ukaže na to da bi neuspeh SAD da se pozabave nekim od zabrinutosti Saudijske Arabije ili podrže njene interese mogao imati neželjene posledice, po Vašington.

Tako su Saudijci koristili polugu da nešto dobiju od Amerikanaca.

Vreme će pokazati.

Ako Saudijci odbace petrodolar, Amerikanci će se suočiti sa teškom inflacijom i visokim kamatnim stopama potrebnim za finansiranje budžetskog deficita SAD, osim ako sam Fed ne finansira deficit štampanjem novca, u kom slučaju će se inflaciji prouzrokovati monetarna inflacija depresijacijom dolara u devizama, kao rezultatom smanjenja tražnje za dolarom, sažeo je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …