Boško Obradović: Ova vlast mora da ode ali nema povratka na stari režim!

Jedna stvar je na srpskoj političkoj sceni nesporna, a to je da aktuelna vlast mora da ode.

Imaju apsolutnu moć već više od 10 godina i zato moraju imati i apsolutnu objektivnu odgovornost za sve što nam se desilo.

Oni su direktni kreatori važećeg sistema vrednosti u političkom životu, medijima, prosveti…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Oni, koji su nas doveli dovde ne mogu biti oni koji će rešiti problem koji su sami napravili.

Srpski pokret Dveri razume nagomilani bes građana posle nedavnih tragedija i podržava proteste širom Srbije u cilju ostavke Vlade Srbije i vanrednih izbora na svim nivoima.

Vreme je da postavimo pitanje ko treba da dođe posle odlaska sadašnje vlasti?

Mnogi će reći da je ovo pitanje preuranjeno, jer još uvek nismo uspeli da smenimo ovu vlast i da je prioritet rad na tome.

To je nesumnjivo ali ako ovo pitanje ne postavimo na vreme može nam se desiti da sledeća vlast bude ista ili još gora, posebno po pitanju sistema vrednosti.

Nije važno samo ko će biti vlast u personalnom smislu, već koji sistem vrednosti će ta vlast doneti sa sobom.

Kolege iz prozapadne opozicije moraju da shvate da nema povratka na bivši režim, njegove perjanice, program i način vladanja.

Ovde je potrebna promena ne samo vlasti već i kompletnog nakaradnog i korumpiranog sistema, a to znači potpuno novi sistem, a ne vraćanje na ono staro, što smo imali pre naprednjaka i što je kao posledicu imalo dolazak naprednjaka na vlast.

Prvi uslov da dobijemo normalnu vlast je da ona ne zavisi ni od koga van Srbije.

Smena ove vlasti je potrebna ali je veoma sporno dovoditi na njihovo mesto nekoga, ko bi bio još veći sluga Zapada i zapadnih vrednosti u Srbiji.

Novi 5. oktobar i novi DOS nam nije potreban.

Sadašnja vlast napraviće najveću grešku ako umesto ostavki gura kontramiting i dalje zaoštravanje na političkoj sceni.

Nikakve dalje podele i sukobi u našem društvu nisu nam potrebni.

Trenutna tragedija ne sme na bilo koji način politički da se zloupotrebljava ni od strane vlasti ni od strane opozicije.

Biće vremena za političke borbe na izborima, a sada hitno treba rešavati pitanje prevencije nasilja kroz rad Parlamenta, prosvetne reforme i medijski dijalog.

Međutim, ako ova vlast nastavi da cenzuriše medije, opstruiše rad parlamenta i odbija da podnese ostavke, onda je razumljiv zahtev građana za protestima protiv jedne takve vlasti koja ne oseća kada treba da ode.

Sada je trenutak da i SPC, SANU i svi relevantni društveni akteri pozovu Vladu Srbije da odstupi i da na taj način dođe do normalizacije u društvu.

Jedno od rešenja može biti i prelazna Vlada stručnjaka, oročena na godinu dana do izbora na svim nivoima, koja bi oslobodila medije i pripremila normalne izbore, a pre svega se posvetila lečenju uzroka, a ne posledica naših problema.

A to znači donošenje novog zakona o obrazovanju i vaspitanju, kao i zakona o zaštiti i digitalnoj bezbednosti dece i ukidanje svih vrsta nasilnih sadržaja na medijima i društvenim mrežama.

Za druge i velike ideološke teme ima vremena na izborima gde će svako izaći sa svojim programom.

Sada je trenutak za nacionalni mir i jedinstvo, kao i za prevenciju da nam se ovakve tragedije više ne dešavaju.

Mediji

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …