Počeo drugi protest „Srbija protiv nasilja“, građani se okupljaju! – VIDEO UŽIVO

Drugi protest “Srbija protiv nasilja”, u organizaciji nekoliko opozicionih stranaka, počinje ispred Narodne skupštine.

Kako je najavljeno, prvo će biti pročitani zahtevi protesta, a onda će se povorka u tišini uputiti u blokadu mosta Gazela, koja bi trebalo da traje dva sata.

MUP je obavestio organizatore da je blokada autoputa i mosta Gazela zabranjena i podleže prekršajnoj i krivičnoj odgovornosti i da će pripadnici policije u skladu s tim i regovati.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da policija neće postavljati kordone i da će delovati samo ukoliko budu u pitanju ljudski životi.

Video uživo:

Podsećamo, prvi protest „Srbija protiv nasilja“, koji se održao u ponedeljak, 8. maja, okupio je, prema tvrdnjama organizatora, 50.000 ljudi.

Organizatori protesta zahvalili su policiji, jer se tokom tog skupa ponašala po zakonu i pozvali pripadnike policije da se tako ponašaju i tokom današnjeg protesta.

Ovo su zahtevi opozicije

Zahtevi protesta su: Hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, uključujući i smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Organizatori traže gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, kao i, kako su naveli, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama (koje) promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV.

Zahtevaju i “ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa”.

Traže i smenu ministra prosvete Branka Ružića (koji je podneo ostavku) ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Ocenli su u saopštenju da je ostavka ministra prosvete dokaz da vlast poznaje samo pritisak građana i da je, kako su ukazali, neophodno istrajati dok se svi zahtevi ne ispune.

Traže i sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji, kao i kako su dodali, dugoročna rešenja koja je neophodno primeniti kako do ovakvih (tragičnih) događaja nikada više ne bi došlo.

N1

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zabeležena prva upotreba „pametne bombe“ GBU-39, od strane OS Ukrajine!

Oružane snage Ukrajine (AFU) zabeležile su prvu upotrebu američkih klizećih bombi GBU-39 iz kompleksa GLSDB …