Orban: Da se prepolovi paket pomoći EU, Ukrajini!

Budimpešta je predložila da Evropska unija, ne izdvaja 50 milijardi evra iz svog budžeta Ukrajini 2024–2027, kako je to planirala Evropska komisija, već da se ograniči, na samo polovinu ovog iznosa, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore u Briselu.

Vlada Viktora Orbana smatra da Kijev treba da prebaci samo 25 milijardi evra i vidi kako će se ta sredstva koristiti.

Kako ih Kijev troši i obračunava, bilo bi moguće proučiti pitanje obezbeđivanja drugog dela traženog iznosa, predlažu u Budimpešti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mađarske vlasti su ranije u više navrata izražavale sumnju u uputnost izdvajanja dodatne pomoći Ukrajini, uključujući i vojne potrebe, ističući da nije sasvim jasno, kako je Kijev potrošio sredstva, koja su joj već prebačena.

U Budimpešti su poslednjih dana date razne izjave na ovu temu.

Tako je šef kabineta premijera Mađarske Gergelj Guljaš 28. septembra upozorio da Ukrajina neće dobiti ništa iz budžeta EU dok Brisel Budimpešti, ne prebaci ono što joj s pravom pripada.

Međutim, 3. oktobra ministar regionalnog razvoja Tibor Navračić, koji je u Vladi zadužen za finansijske odnose sa EU, rekao je da se ova dva pitanja teško mogu povezati i uključiti „u jedan politički paket“.

Prema njegovom mišljenju, pregovori o njima, će teći paralelno.

Zauzvrat, “Financial times” je preneo da Evropska komisija planira da odmrzne oko 13 milijardi evra za Mađarsku, kako bi obezbedila saglasnost vlade Viktora Orbana da izmeni budžet EU i pruži dodatnu pomoć Ukrajini.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …