Kina odgovorila EU: Vi ćete da nam pričate, kako da radimo

EU ne bi trebalo da govori Kini šta treba da radi kada je reč o pravima LGBT osoba na njenoj teritoriji.

Ovo je kratak komentar kineskog Ministarstva spoljnih poslova nakon jučerašnjeg saopštenja predstavništva EU, u Pekingu.

Predstavništvo je na Međunarodni dan borbe sa homofobijom, transfobijom i bifobijom izjavilo da sve LGBT osobe u Kini treba da imaju ista prava, kao i svi ostali ljudi i da bi trebalo da im se dozvoli i otvaranje različitih organizacija, koje bi se borile za zaštitu njihovih prava.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ipak, iz Kine na ovo danas odgovaraju kratko:

“EU ne treba da daje naredbe na ovu temu. Sledeće pitanje”.

Nekoliko dana ranije, u ponedeljak, mediji su preneli vest da je u Pekingu zatvoren glavni LGBT centar grada, zbog razloga koje oni ne mogu da kontrolišu.

Centar je bio aktivan 15 godina, a “Blumberg” je, pozivajući se na svoj izvor, preneo da su pritisci na organizaciju bili prisutni i mnogo ranije.

U saopštenju centra za 2022. godine navodi se da se organizacija susrela sa vrlo neprijatnim pojavama, kao što su prinudne selidbe i drugi problemi sa radom, a takođe “kaljanje” ličnosti, onih koji rade u centru, kao i njihovih porodica.

“Sva ova dešavanja dovela su do kolektivnog emocionalnog pada i bilo bi neiskreno, ako bismo rekli da smo još vrlo zainteresovani za naš rad u ovakvoj situaciji”, naveo je ovaj LGBT centar, u izveštaju za prošlu godinu.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Anđelković: U pitanju je prljavi dil opozicije, sa Vučićem!

Politički analitičar Dragomir Anelković, reagovao je povodom raskola u koaliciji Srbija protiv nasilja i otkrio …