Borel: Žao nam je narode, nestaje nam municije

Žozep Borel tvrdi da će rat u Ukrajini biti gotov, ako Evropa ne reši nedostatak municije.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel pozvao je na veće i brže isporuke oružja i municije Ukrajini.

Njegove reči dolaze usred obećanja Zapada o novim isporukama naoružanja za Kijev i rastuće nestašice u sopstvenim zalihama u Evropi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„U hitnom smo ratnom režimu“, rekao je Borel u nedelju, tokom poslednjeg dana Minhenske bezbednosne konferencije.

On je dodao da će sukob biti završen ako se nestašica municije, ne reši za „nekoliko nedelja“.

Diplomata je žalio zbog iscrpljivanja evropskih zaliha, tvrdeći da je Unija „zaboravila na klasične ratove… angažovana samo u ekspedicionim snagama i tehnološkom Blickrigu”.

On je najavio da će ministri odbrane EU održati poseban sastanak od 8. do 9. marta, kako bi pokušali da reše ovo pitanje.

Borel je rekao da će predstaviti i ideju o korišćenju 3,6 milijardi evra (3,6 milijardi dolara) Evropskog mirovnog fonda za zajedničku kupovinu municije za Kijev, koristeći iskustvo EU u zajedničkim nabavkama vakcina protiv Covid-19.

I sam Borel je bio oprezan, zbog nestašice municije, još u septembru, rekavši da su zalihe „potrošene“.

Ovu procenu ponovio je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je upozorio da zemljama Alijanse ponestaje rundi isporuka, koje bi mogle da doniraju za ratne napore Kijeva.

Više zemalja EU i SAD su se obavezale da će poslati moderne tenkove zapadne proizvodnje u Ukrajinu; međutim, proces će trajati mesecima, bez jasnog rasporeda.

Velika Britanija i Francuska takođe razmišljaju o slanju borbenih aviona u Kijev, a London, već obučava pilote.

Međutim, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je ranije ovog meseca da slanje ratnih aviona, nije nešto što bi moglo da se uradi „u narednim nedeljama“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije ovog meseca da isporuke oružja Kijevu neće sprečiti Rusiju u postizanju ciljeva vojne operacije, već će umesto toga samo „produžiti patnju“ Ukrajini.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …