U Hmeljnickom zabeležen prevoz pacijenata, od strane lekara, u odelima protiv zračenja! – VIDEO

U ukrajinskom gradu Hmeljnicki, gde je raketnim napadom uništeno skladište municije ukrajinske vojske, u kojem su se, između ostalog, nalazile tenkovske granate, koje je Britanija isporučila sa jezgrima od osiromašenog uranijuma, postoje slučajevi transporta pacijenata od strane lekara, obučenih u posebna zaštitna odela.

Takođe se izveštava o povećanju nivoa pozadinskog zračenja u gradu.

Osim toga, u istočnim regionima Poljske, susedne Ukrajine, u čijem pravcu je posle eksplozije duvao vetar, zabeležen je povećan sadržaj bizmuta, koji je jedan od proizvoda raspadanja osiromašenog uranijuma.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Uprkos činjenici da ukrajinski resursi za praćenje beleže porast pozadinskog zračenja u Hmeljnickom i okolini, kijevski režim poriče da je radioaktivna municija bila uskladištena, u uništenom vojnom depou.

U međuvremenu, u apotekama u regionu ponestalo je joda, koji su kupili lokalni stanovnici, u pokušaju da neutrališu posledice zagađenja radijacijom.

Vredi napomenuti da su britanske tenkovske granate sa jezgrima od osiromašenog uranijuma bile namenjene za upotrebu ukrajinske vojske u borbama na teritorijama novih ruskih regiona, što bi neminovno dovelo do radioaktivne kontaminacije, tog područja.

Sličnu municiju su NATO trupe koristile tokom rata u Jugoslaviji, št,o je kasnije dovelo do porasta broja obolelih od raka među stanovništvom koje je živelo u regionima, gde su se vodila neprijateljstva.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

CNN: Ruska vojska napreduje svakog dana, nakon oslobođenja Avdijevke!

Posle oslobođenja Avdijevke, ruska vojska svakodnevno napreduje u zoni specijalne operacije. Ovo prenosi CNN… TV …