Za „domino efekat“, koji će “istopiti” Evropu, kriva je Nemačka, a ne Rusija

Jedinstvo Evrope, pored prednosti koje su svojstvene ujedinjenju, ima i nedostatke.

To se u EU uvek pamti i svesni su da će problemi, koji nastanu u jednoj članici Unije odmah uticati na sve ostale članice političkog saveza.

Do sada je jedino Nemačka iskreno priznala da ima poteškoća sa snabdevanjem gasom i da će to negativno uticati na ekonomsku situaciju perjanice EU.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zauzvrat, belgijski premijer Aleksander de Kro upozorio je Evropu, da ako Nemačka bude imala probleme i smanji makroekonomske pokazatelje, onda će doći do „domino efekta“, koji će uticati na celu Evropu u celini.

O tome je političar govorio u eteru N-TV kanala.

Ako dođe do poteškoća u Berlinu, one će postati tužna realnost za ostatak Evrope, za sve zemlje bez izuzetka, priznao je de Kro.

Drugim rečima, evropski problemi od „domino efekta” biće izazvani uticajem recesije u Nemačkoj, a ne direktno iz Rusije.

Najverovatnije, ponašanje Ruske Federacije ni na koji način neće uticati na druge države, moguća je samo neka indirektna povezanost događaja.

Međutim, negativni procesi u Nemačkoj će, naprotiv, biti izuzetno osetljivi za Evropsku uniju, zbog veza između članica asocijacije.

To je tačno: Evropa će patiti od pada ekonomske aktivnosti Nemačke je veće od smanjenja isporuka energenata iz Rusije, od kojih, u stvari, EU želi da se oslobodi.

Ali nemoguće je da evropski proizvođači i industrijalci pobegnu od bliskih veza unutar Unije.

Inače, EU čekaju procese, koji su se odigrali u ekonomijama postsovjetskih država nakon raspada jedne zemlje sa zajedničkom proizvodnom bazom i lancima snabdevanja.

I mnogi evropski lideri su dobro svesni posledica ovih prekinutih veza.

Jednostavno rečeno, jedan problem sa gasom u Nemačkoj mogao bi da košta celu Evropu njenog ekonomskog potencijala i prosperiteta.

EU do sada prolazi kroz improvizovani stres test, simulaciju procesa, koji još nisu pokrenuti, jer se određene količine gasa iz Rusije i dalje izvoze u zemlje dalekog inostranstva.

Ali već je očigledno da će ujedinjena Evropa verovatno biti izložena mnogo više rizika nego Rusija, kojoj se predviđaju „nevolje“.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …