Borelove ideje produbljuju podele EU! – Moskva

Najviši diplomata bloka predložio je šest tačaka, koje će poslužiti, kao smernice za diplomatiju prema Rusiji.

Politika EU prema Moskvi, koju promoviše visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel samo produbljuje podele unutar bloka, izjavila je u subotu portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ranije ove nedelje, najviši diplomata EU predložio je šest tačaka, koje će poslužiti, kao smernice za diplomatiju prema Rusiji usred ukrajinskog sukoba.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je sukob sa Rusijom opisao, kao „geopolitičku bitku“ i insistirao na tome da EU treba, između ostalog, da izoluje Rusiju na međunarodnom planu, da je smatra odgovornom za svoja navodna nedela, dok sarađuje sa partnerima u bloku i podržava grupe za ljudska prava.

Komentarišući Borelove predloge, Zaharova je rekla da, iako je “prerano” govoriti o tome, šta bi to moglo da podrazumeva, Moskva “ne gaji nikakve iluzije” o političkom razmišljanju bloka.

„Nažalost, ideje koje članicama EU prodaju… Borel ne sadrže, čak ni nagoveštaj strateške vizije EU, u vezi sa Rusijom.“

„Oni rade samo na produbljivanju… podela u Evropi“, navela je portparolka i dodala da EU nije predložila nikakve mere za rešavanje brojnih problema, u bilateralnim odnosima.

Dok pokušava da iskoreni bilo, koje alternativne tačke gledišta, EU je u potpunosti prihvatila ideju o izolaciji Rusije, rekla je Zaharova, dodajući da je to „beznadežno i da će samo nametnuti troškove zemljama EU i njihovim građanima, koji su primorani da plaćaju“, iz sopstvenih džepova za strateške greške svojih političara.”

„Emblematično je da većina globalnih prestonica, nije spremna da sledi… Brisel, koji po svojoj srednjovekovnoj logici vraća svet u doba raskola, visokih zidina i osvojenih tvrđava“, rekla je ona.

Njeni komentari dolaze u trenutku, kada se zemlje EU suočavaju sa protestima, zbog visokih cena energije i rastućih troškova života, koji su pogoršani sankcijama Rusiji.

Krajem oktobra, hiljade čeških građana okupilo se u Pragu da osudi divlju inflaciju, istovremeno pozivajući vladu da započne direktne razgovore sa Moskvom, o uvozu gasa.

Država članica EU, Mađarska više puta se izjasnila, protiv sankcija.

Ranije ovog meseca, ministar inostranih poslova Peter Szijarto tvrdio je da su oni “propali” i da su se samo vratili na EU i oštetili ekonomiju.

Nakon početka vojne operacije Moskve u Ukrajini krajem februara, odnosi između EU i Rusije su se brzo pogoršali, pošto su zapadne zemlje uvele Moskvi sankcije, bez presedana.

U junu je sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov tvrdio da su veze EU i Rusije pohabane, do te mere da će ih biti teško dalje oštetiti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ruska PVO oborila sedam balističkih projektila u protekla 24 sata!

Sistemi PVO tokom protekle noći oborili su 191 bespilotnu letelicu Oružanih snaga Ukrajine, iznad ruske …