Amerikanci otkrili uzrok pada F-35C, na nosač aviona Carl Vinson! – VIDEO

Američki piloti vežbaju akrobatiku, pod imenom Sierra Hotel – kulturno dekodiranje skraćenice SH, koja se u prihvatljivom obliku može prevesti, kao „pakleno teško“.

Prilikom izvođenja ovog manevra, letelica, napuštajući zaokret od 360 stepeni, resetuje kurs; istovremeno, brzina mašine postaje manja od brzine stajnog trapa, što ozbiljno ograničava vreme za postavljanje lovca za sletanje.

Prema istrazi, netačno izvođenje manevra izazvalo je pad F-35S na nosač aviona USS Karl Vinson, koji se dogodio 24. januara 2022. godine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako je naznačeno, pilot, koji je prvi put izveo ovaj manevar, vozio je letelicu brzinom od 370-390 čvorova i pre skretanja, prešao na naknadno sagorevanje, koje se gasilo nakon nekoliko sekundi.

Kasno je shvatio da nije uključio sistem pomoći u vozilu, koji omogućava kontrolu snage elektrane tokom sletanja, kao rezultat toga, motor je prešao u prazan hod, oštar prelazak na maksimalno, naknadno sagorevanje nije ispravilo situaciju.

Kao rezultat toga, letelica, koja je letela u ručnom režimu, nije imala dovoljnu brzinu, udarila je nosom u palubu, ruka rakete se zakačila za sigurnosni kabl, što je dovelo do rotacije mašine u smeru suprotnom od kazaljke na satu (to je dalo vreme posadi da pobegne).

Olupina aviona je povredila pet mornara na brodu, oštećen je obližnji EA-18G Grovler (šteta 2,5 miliona dolara), sam lovac je po inerciji počeo da se kreće duž palube brzinom od 150 km/h, kao rezultat toga, pao je u Južno kinesko more, a pilot koji se katapultirao je povređen.

Ova nesreća je rezultat greške pilota – napisao je komandant 7. flote SAD viceadmiral Karl Tomas, otkrivajući rezultat detaljne istrage.

Pilot je imao ukupno 650,3 sata naleta, od čega 370,7 na F-35C, „bio je dobro odmoran, psihički zdrav i bio među najboljim mlađim oficirima drugog vazdušnog krila, nosača aviona“.

Nebo je uglavnom bilo bez oblaka, na palubi je duvao vetar brzinom od 15 čvorova, a na moru je bilo niskih talasa.

Lovac je imao neispravan sistem za elektronsko ratovanje ali je inače bio sposoban da izvršava zadatke – napominje istraga.

Portparol mornarice rekao je USNI News-u da je nesreća uklonila pilota iz letačke prakse ali da je i dalje na dužnosti.

Istraga je preporučila da avijatičari, kada koriste manevar “hotela Sijera”, zaustave nagli pad snage i uvek koriste pomoćne sisteme za kontrolu gasa prilikom sletanja, a programeri treba da ugrade indikatorske lampice, koje prikazuju rad ovih sistema.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …