Mađarska blokirala plan EU za slanje oružja i opreme Ukrajini, vredan 500 miliona evra!

Mađarska sa premijerom Viktorom Orbanom na čelu blokirala je transfer oružja i opreme vrednog 500 miliona evra kao pomoć Ukrajini, dok se u Kijevu vrše poslednje pripreme za dugonajavljivanu ofanzivu protiv ruskih snaga!

Kako je prenela italijanska agencija ANSA, novi paket vojne pomoći EU trebalo je naredne nedelje da bude poslat Ukrajini.

Orban traži garancije

U pitanju je osma pošiljka iz Evropskog mirovnog fonda (EPF), vrednog 5,6 milijardi evra.

Pre početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. sredstva iz ovog fonda korišćena su za slanje nesmrtonosne opreme Gruziji, Maliju, Moldaviji, Mozambiku…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Budimpešta je odbila da odobri ovaj transfer jer nije dobila garancije da EPF neće biti korišćen isključivo za naoružavanje Ukrajine.

Ovo nije prvi put da Mađarska, koja je članica EU i NATO, koči slanje pomoći Kijevu i uvođenje sankcija Moskvi. Orban je zabranio slanje oružja Ukrajini preko Mađarske optužujući SAD i saveznike iz NATO za raspirivanje sukoba na račun evropskih interesa.

Prošle godine je on je blokirao pomoć EU od 18 milijardi dolara za Kijev, ali je popustio kada su odmrznuti fondovi Unije namenjeni Budimpešti…

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu objašnjava za Kurir da je Mađarskoj problem isporuka pomoći Kijevu u okviru zajedničkog kredita na nivou EU:

Zajednički fond

– Za Mađarsku je problem da se pomoć isporučuje u okviru zajedničkog kredita.

Mađari traže da se odredi kolika je njihova obaveza koju bi oni platili u vidu svoje pomoći Ukrajini ali ne žele da se na nivou EU uzimaju zajednički krediti svih članica, pa onda da se pomoć isporučuje.

Obradović navodi i da Orban igra na takozvanu sigurnu kartu:

– Mađarska pokušava da nađe održivost za svoj opstanak u odnosu na energetsku zavisnost od Ruske Federacije, s jedne strane, dok, s druge strane, Mađarska je izglasala sve sankcije, koje je EU uvela Rusiji.

Dakle, mi vidimo da Orban igra u takozvanoj sigurnoj zoni, gde se neće svrstati na rusku stranu, ali će probati da isposluje što više može da olakša funkcionisanje svoje države.

Na drugoj strani, prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, kaže za naš list da se usložnjavaju ekonomske i bezbednosne prilike za Budimpeštu:

– Orban stalno razmišlja da, ako nešto daje, onda mora da ima dublji smisao i da njegova zemlja u tome ima interes. Orban ne prepoznaje interes u daljoj eskalaciji rata.

I to je ono što je on i ranije govorio i sada potvrđuje svojim gestom ali uvek je taj pritisak EU bio toliko snažan i uvek su u Briselu nalazili načina da kompenzuju Mađarskoj troškove koje bi ona imala uvođenjem sankcija Rusiji.

Tako je i Orban menjao svoje stavove.

Balansira stav

Miletić ističe da je Orbanov cilj prevashodno zaštita interesa Mađarske:

– Orban uvek preduzima korake koji nisu vezani samo za jedan aspekt već su višedimenzionalno važni i gleda kako da izbalansira svoj stav, uvek s namerom da ojača Mađarsku.

Njegova pozicija nikada nije bila da zadovolji interese treće strane, već da bude nacionalno trezven i da pokaže tu najveću dozu samostalnosti kada su u pitanju interesi Mađarske, iako je ona deo EU i obavezuju ga njeni zakoni i pravila.

Mimo toga on pregovara i zauzima poziciju koja je državotvorna.

CIA vrbuje Ruse za špijune

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) pozvala je Ruse da joj dostave obaveštajne podatke o svojoj zemlji u video-snimku na Telegramu, koji cilja na one koji su nezadovoljni politikom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kratak video-snimak glavne američke obaveštajne službe prikazuje ruskog zvaničnika i njegovu suprugu sa detetom u njihovoj kući, koji očigledno imaju težak život i pitaju se da li se to poklapa sa njihovim snovima.

Video sugeriše da Rusi mogu da deluju kako bi se stvari poboljšale dajući obaveštajne podatke CIA, a da ostanu patriote.

Intenzivan napad na Kijev

Ukrajinske snage su tokom jučerašnjeg napada na Kijev oborile šest ruskih hipersoničnih raketa tipa “kinbžal”, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

– Još jedno neverovatno dostignuće za ukrajinsko vazduhoplovstvo! Branioci našeg neba oborili su šest ruskih hipersoničnih raketa i 12 drugih projektila – napisao je Reznikov na Tviteru.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su tri osobe u napadu povređene.

Kurir.rs

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …