Džonson optimističniji od sopstvene frizure: Ukrajina će pobediti Putina!

Bivši britanski premijer bio je gost konzervativaca u Dalasu (Tekas), i tom prilikom poručio da “Ukrajine ide na pobedu”.

“Samo vas pozivam da se držite dosadašnjeg kursa. To će se dugoročno isplatiti”, rekao je Džonson okupljenima na ručku kome je prisustvovalo dvadesetak vodećih konzervativaca, uključujući političare, sponzore, biznismene, te poručio teksaškim republikancima: “Podržavate pravog konja. Ukrajina ide na pobedu. Oni će pobediti Putina”.

Gostovanje popularnog Bo Džoa organizovao je proukrajinski Centar za analizu evropske politike (CEPA) a u svetlu sve većeg nezadovoljstva republikanaca u vezi sa obimom vojne pomoći Ukrajini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pri tome se očekuje da će političke tenzije zbog rata rasti kako se približavaju američki izbori 2024: dva najistaknutija kandidata za republikansku nominaciju, bivši predsednik Donald Tramp i guverner Floride Ron Desantis, vrlo su skeptični u pogledu neupitne podrške SAD kijevskom režimu.

Inače, ovo nije prvi put da Džonson lobira kod američkih zvaničnika u ime Ukrajine. Posetio je Vašington u januaru, kad je javno pozvao administraciju da Ukrajini ustupi borbene avione. U istom mesecu bio je i u Kijevu kod svog “bliskog prijatelja Zelenskog”.

“Politiko” primećuje da je ukrajinsko pitanje u vrhu Džonsonove agende posebno otkad je ostao bez fotelje, usled brojnih skandala uključujući i organizovanje žurki u rezidenciji u Dauning stritu za vreme korona zaključavanja.

Za vreme mandata je pak igrao vodeću ulogu u početnim naporima Zapada da naoruža Ukrajinu.

Na ručku u Dalasu Džonson je insistirao na tome da zapadna podrška Ukrajini ne mora da bude neograničena, jer gaji “svaku nadu da će Ukrajinci uspeti da zadaju značajan udar ovog leta” i da veruje da će “doći do ruskog vojnog kolapsa”.

Osvrćući se na zabrinutost republikanskih krugova da bi SAD trebalo da se fokusiraju na Kinu, a ne na kopneni rat u istočnoj Evropi, Džonson je rekao da bi Putinova pobeda imala “užasne posledice za jugoistočnu Aziju, za Južno kinesko more, za sve oblasti potencijalnog sukoba između velikih sila u decenijama koje dolaze”.

Po njegovom mišljenju, solidarnost Zapada prema Ukrajini je već svojevrsna poruka upućena Kini da ne rizikuje o pitanju Tajvana.

Odgovarajući na pitanje prisutnog biznismena o glasinama o koruptivnim radnjama vezanim za pomoć Kijevu, Džonson je zaključio da će 50 milijardi dolara, koje je odobrio američki predsednik Džozef Bajden, pokazati da su “vredni svake pare” i da na taj način SAD imaju uticaja na globalnu bezbednost za relativno mali novac.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blumberg: Novi koridori učiniće Rusiju, srcem većeg dela svetske trgovine!

Nove rute skraćuju tranzit za 30, do 50 odsto u poređenju tradicionalnim koridorima kroz Suecki …