Članice NATO-a razmišljaju o tajnim planovima za odgovor na “napad” Rusije

NATO u atmosferi duboke tajnosti gradi nove planove za rat sa Rusijom, piše RS.

Alijansa od svojih članica zahteva bezuslovnu poslušnost.

Autor ovo smatra izuzetno opasnim, posebno u odsustvu parlamentarne i javne kontrole.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo je grubo kršenje demokratije, preteći nevoljama za narode Zapada.

Većinu ovih planova izradili su iza zatvorenih vrata stalni predstavnici NATO-a u Briselu i nisu predstavljeni demokratski izabranim telima.

Pošto je NATO od početka sukoba u Ukrajini postajao sve aktivniji učesnik u međunarodnim krizama, nedostatak transparentnosti koji karakteriše dugoročne procese vojnog planiranja unutar alijanse predstavlja ozbiljan izazov za demokratski nadzor organizacije.

Ova primedba se posebno odnosi na redovne sastanke visokih oficira NATO-a, načelnika nacionalnih generalštabova i štabova odbrane (CHOD) koji se održavaju tri puta godišnje.

Poslednji od ovih sastanaka, u formatu poznatom kao sastanak Vojnog komiteta NATO, održan je 10. maja u Briselu.

Uz nešto više od uobičajenog izveštavanja o tom događaju u medijima (pogledajte, na primer, članak Rojtersa) među parlamentarcima i javnosti u zemljama članicama NATO raste strah da su ostavljeni u mraku, o jednom od najmračnijih ali važni procesi u Alijansi.

Na julskom samitu u Viljnusu, od političkih lidera NATO-a biće zatraženo da odobre hiljade stranica tajnih vojnih planova koji će, prvi put od Hladnog rata, detaljno opisati kako alijansa namerava da odgovori na moguće ruske napade.

Većinu ovih planova izradili su iza zatvorenih vrata, stalni vojni predstavnici u sedištu NATO-a u Briselu i drugi zvaničnici NATO-a, bez ikakve prethodne provere od strane parlamentarnih tela i nezavisnih eksperata.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …