Itamar Ben-Gvir: “Moramo poslati vojsku, rušiti zgrade, eliminisati ih – to je jedini način”

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir pozvao je danas na oštriju vojnu akciju protiv palestinaca.

Pozvao je i izraelske naseljenike da tamo budu prisutini u većoj meri uprkos rastućem nasilju i međunarodnim pozivima da se obustavi nova gradnja.

Ben-Gvir, krajnje desničarski član vlade izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, govorio je kod jedne od naseljeničkih ispostava, za koje je izraelska vojska rekla da su otvorene širom Zapadne obale od juče ali bez ovlašćenja, preneo je Rojters.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

One će biti demontirane “po prioritetu”, navela je vojska u saopštenju, bez detaljnijeg objašnjenja.

Događaji su usledili posle velikih sukoba između Palestinaca, izraelskih snaga i jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali prošle nedelje.

“Čuvamo vam leđa, bežite na vrhove brda, nastanite zemlju”, rekao je Ben-Gvir tokom posete.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk saopštio je da se situacija na okupiranoj Zapadnoj obali naglo pogoršava, dodajući da su izraelske snage ubile najmanje sedam Palestinaca, uključujući decu, u izbegličkom kampu.

“Ovonedeljno nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali rizikuje da izmakne kontroli, podstaknuto oštrom političkom retorikom i eskalacijom upotrebe naprednog vojnog naoružanja od strane Izraela”, saopštio je Tirk, prenosi Rojters.

On je u izjavi, koju je preneo portparol na konferenciji za štampu za UN, pozvao Izrael da svoje postupke uskladi sa međunarodnim pravom.

“Izrael mora hitno da resetuje svoju politiku i akcije na Zapadnoj obali u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava, uključujući zaštitu i poštovanje prava na život”, rekao je Tirk. Ben-Gvir je, međutim, pozvao na oštriju akciju.

“Moramo pokrenuti vojnu operaciju, rušiti zgrade, eliminisati teroriste, ne jednog ili dva, već desetine i stotine, a ako je potrebno i hiljade”, rekao je on i dodao da je to jedini način da se vrati sigurnost stanovnicima.

Većina zemalja smatra da su jevrejska naselja izgrađena na zemlji, koju je Izrael okupirao u ratu 1967. nezakonita.

Njihova ekspanzija decenijama je među najspornijim pitanjima između Izraela, međunarodne zajednice i Palestinaca, koji navode da to potkopava održivu buduću palestinsku državu.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …