Borelov odgovor Kurtiju: Ne može NATO zauvek da čuva gradonačelnike, koji imaju podršku 2-3 odsto građana!

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da novi izbori moraju da budu organizovani u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, uz bezuslovno učešće Srba.

– Ne mogu NATO snage zauvek da čuvaju gradonačelnike, koji imaju podršku dva, tri odsto građana, rekao je Borel na konferenciji za medije nakon sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije.

Istakao je da dve strane moraju da organizuju nove izbore, te da bi neučešće Srba “dovelo do situacije, u kojoj smo danas”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Borelj je naveo da je uzrok problema, u tome što gradonačelnici nemaju legitimitet i time provociraju demonstrante, dodavši da to nije održivo.

-To je jasno i strane se slažu oko toga, rekao je visoki predstavnik EU i pozvao Beograd i Prištinu da implementiraju ono što je dogovoreno.

Poručio je i da se od budućih članica Evropske unije “očekuje evropsko ponašanje” i dodao da će EU nastaviti kontakte sa obe strane.

Visoki predstavnik EU je naglasio da su zemlje članice preduzeti mere, ukoliko to bude bilo potrebno, kako bi podržale dijalog o normalizaciji odnosa.

Odgovarajući na pitanje novinara o kakvim merama je reč, Borel je rekao da one mogu biti političke i finansijske.

-Zemlje članice i Komisija mogu da razmotre preduzimanje političkih mera i da ograniče političke kontakte, naveo je on i naglasio da te mere moraju da budu proporcionalne.

B92/Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Desetine aerodroma, banaka i medija zatvoreno!

U petak, 19. jula, širom sveta je prijavljen globalni prekid u radu uređaja koji koriste …