Ekskluzivno predavanje Profesora Džona Džeja Miršajmera: Ono što nam se dešava je kolosalna katastrofa u Ukrajini! – VIDEO

Profesor Džon Džej Miršajmer je pre godinu dana govorio o trenutnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, dok istražuje potencijalne uzroke i posledice krize.

U ovom predavanju, prof. Miršajmer će se fokusirati na poreklo rata u Ukrajini i neke od njegovih najvažnijih posledica.

On će tvrditi da je kriza u velikoj meri rezultat napora Zapada da pretvori Ukrajinu u zapadni bedem, na granici Rusije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ruski lideri su na taj ishod gledali, kao na egzistencijalnu pretnju, koju je trebalo osujetiti.

Dok je Vladimir Putin svakako odgovoran za invaziju na Ukrajinu i za rusko ponašanje u ratu, prof. Miršajmer kaže da ne veruje da je ekspanzionista, koji je sklon stvaranju velike Rusije.

Što se tiče posledica rata, najveća opasnost je da će rat trajati mesecima ako ne i godinama i da će se ili NATO direktno uključiti u borbe ili će biti upotrebljeno nuklearno oružje – ili oboje.

Dalje, Ukrajini je već naneta ogromna šteta. Produženi rat će verovatno izazvati, još više razaranja u Ukrajini.

Prof. John J. Mearsheimer je R. Vendell Harrison Profesor za istaknute usluge na Odseku za političke nauke, na Univerzitetu u Čikagu.

Odricanje odgovornosti — Stavovi i mišljenja izražena u ovom videu, su stavovi govornika ili autora u njihovom ličnom svojstvu i ne odražavaju nužno zvaničan stav Centra Robert Šuman ili Evropskog univerzitetskog instituta.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …