Na prvu loptu, ovo je najlakši način da odete na more ove godine, a zapravo je zamka koja može finansijski da vas uništi! – VIDEO

Sezona godišnjih odmora je počela, svi su željni odmora i putovanja, ali glavobolju pravi nedostatak novca. Ovaj problem građani često rešavaju tako što se obrate bankama – tu su dozvoljeni minus i brzi keš krediti. Kad se letovanje završi, a preplanuli ten izbledi, ostaju dugovi i finansijske zavrzlame. Najveći dužnici su oni koji se odluče za dozvoljeni minus – prilikom uzimanja ove bankarske pozajmice treba biti posebno obazriv – ona je naskuplja.

Dozvoljeni minus, kao i nedozvoljeni, ali i gotovinski kredit, deluju posebno privlačno u ovo doba godine, jer korisnicima nude mogućnost da dobiju dodatni novac, te obezbede sebi letovanje bez briga o budžetu.

Ipak, treba dva puta razmisliti, jer su kamate na ove vrste pozajmica astronomske.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dozvoljeni minus

Kada se pogledaju ponude banaka, dozvoljeno prekoračenje računa, poznatije kao dozvoljeni minus, deluje kao dobra opcija.

To je pozajmica koju banke odobravaju klijentima na osnovu mesečnih primanja.

Naime, banka klijentu daje na raspolaganje određeni, limitirani iznos, ne znajući da li će i do kog iznosa, korisnik uopšte da ga iskoristi.

Dinarski iznos koji se odobrava za period od godinu dana može da bude najviše u visini prosečne plate klijenta u prethodna tri meseca. Klijent ova sredstva može da iskoristi prema svojim potrebama.

Dakle, može da iskoristi iznos odjednom, rasporedi ih na godinu dana ili iskoristi samo deo.

Procedura za odobravanje dozvoljenog minusa je jednostavna i bez mnogo papirologije – potrebne su samo potvrda o zaposlenju i visini primanja.

Na prvu pomisao, dozvoljeni minus može da deluje primamljivo, ali je ovo zapravo jedna od najskupljih bankarskih pozajmica. Kamate idu od 10,64 do čak 34,51 odsto.

Kamata se računa na osnovu iznosa koji klijent iskoristi, i to na broj dana koji provede u minusu. Primera radi, ukoliko klijentu banka odobri dozvoljeni minus od 100.000 dinara, a on iskoristi polovinu, 50.000, platiće kamatu na taj iznos.

Takođe, treba imati u vidu da dozvoljeni minus nije poklon od banke, te da pored iznosa kamate, korisnik mora da vrati i novac koji je potrošio, a jedini način da se izbegne plaćanje ogromnih iznosa je da se korisnik redovno umanjuje dug, te da ne koristi maksimalni iznos dozvoljenog minusa, s obzirom na to da će i kamata tada biti manja, jer se računa samo na utrošeni iznos novca.

Kada istekne period na koji je dozvoljeni minus odobren, koji je najčešće godinu dana, mada neke banke nude i duži rok, korisnik mora da vrati čitav iznos pozajmice.

Dakle, ako neposredno pre isteka ugovora saldo korisnika nije pozitivan barem jedan dan, velike su šanse da će on morati da se dokopa velike količine novca kako bi obezbedio nulu na računu, što ume da bude stresno, pa i nemoguće.

Nedozvoljeni minus

Osim do plaćanja enormne sume novca samo na kamatu, nesavesno korišćenje dozvoljenog minusa može da dovede do – nedozvoljenog.

Naime, korisnik koji prekorači maksimalni iznos, „ulazi“ u nedozvoljeni minus, vrstu pozajmice za najvišim kamatama, koje idu i do neverovatnih 55 odsto.

Međutim, visoke kamate samo su deo problema koje donosi ulazak u nedozvoljeni minus.

Ovo je, naime, kategorija zaduživanja koja se prijavljuje Kreditnom birou, što znači da je klijent zasigurno postao “neželjen” u banci, jer svoja zaduživanja ne izmiruje redovno.

Keš kredit

Keš kredit je popularna vrsta pozajmice u Srbiji, jer je procedura dobijanja kredita jednostavna – nakon odobravanja, novac leže na račun korisnika, a banku ne zanima na šta će on biti pozajmljen.

Tako se građani zadužuju kada im je potrebna veća popravka automobila, kada organizuju veliku proslavu ili žele da odu na letovanje.

Iznos gotovinskog kredita može da bude 50.000 ali i 3.500.000 dinara, a rok otplate uglavnom je od 13 do 71 mesec. Kamate idu i do 17 odsto.

Nova s

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …