Pistorijus se založio za hitno osnivanje centra za popravku “leoparda”!

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus založio se danas da pregovori o osnivanju u Poljskoj centra za održavanje i popravku oštećenih tenkova “leopard”, koji su isporučeni Ukrajini, budu završeni u narednih 10 dana.

U izjavi za javnost nakon razgovora sa poljskim ministrom odbrane Marijušom Blaščakom u poljskom gradu Zamošću, Pistorijus nije odgovorio na zahtev Poljske za produženje do kraja godine raspoređivanja tri nemačke “patriot” vazdušne odbrambene jedinice u gradu, koje su raspoređene u januaru na period od šest meseci.

Sporazum o produženju razmeštanja tri nemačke jedinice PVO u Poljskoj koče odvojeni pregovori o uspostavljanje centra za održavanje u Poljskoj za tenkove “leopard” oštećene u Ukrajini, preneo je Rojters.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U pregovore o centru za održavanje uključene su nemačke i poljske kompanije, kao i vlade dve zemlje, a glavni problemi u pregovorima su na strani kompanija.

Zajedno sa tri jedinice PVO “patriot”, oko 300 nemačkih vojnika je stacionirano u Zamošću, oko 50 kilometara od ukrajinske granice, od februara radi zaštite grada i njegove ključne železničke veze sa Ukrajinom.

Blaščak je rekao posle razgovora sa Pistorijusom da su raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji, kao i neuspela pobuna paravojne grupe “Vagner”, pokazale da su pretnje iz Rusije stvarne.

“Zbog toga želimo da istaknemo da smo zainteresovani da sistemi “patriot” ostanu na poljskom tlu najmanje do kraja godine”, istakao je Blaščak.

Nemačka se obavezala da će poslati sisteme “patriot” u Litvaniju da zaštite samit NATO-a, koji će biti održan od 11. do 12. jula u Viljnusu.

Stigli tenkovi

U Ukrajinu je stiglo desetine tenkova “leopard”, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

NATO: Ne potcenjujte ranjenu rusku vojsku

Ne potcenjujte sposobnost Rusije da prevaziđe nedaće, upozorio je visoki oficir NATO-a.

“Nikada ne treba da potcenjujemo Ruse i njihovu sposobnost da se oporave”, rekao je admiral Rob Bauer, predsednik vojnog odbora NATO-a.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …