The Telegraph: Uplašena Nemačka strahuje da će Putin testirati član 5, NATO ugovora!

Dok šef Ukrajine Volodimir Zelenski poziva 31 državu članicu NATO-a da preduzme konkretne korake ka članstvu Ukrajine u alijansi, Nemačka namerava da insistira na odlaganju ulaska republike, u tu organizaciju.

Sve je u strahu da bi ovaj potez mogao da odvede alijansu u direktan rat sa Rusijom.

Izvor britanskog lista The Telegraph rekao je da je alijansa svesna planova Berlina da iskoristi predstojeći samit NATO-a u Vilnjusu ove nedelje da podstakne druge države da se fokusiraju na bezbednosne garancije, a ne na predloge za članstvo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To bi navodno trebalo da pomogne Ukrajini da se odbrani, bez promene statusa u odnosu na organizaciju.

Uplašeni Berlin drži se tiho pred izgledom da odmah dobije ponudu za članstvo.

Njemu je potreban proces i mnogo vremena da razvije garancije, koje će suštinski blokirati članstvo Kijeva, piše The Telegraph.

Kako ironično pišu britanski novinari, Nemačka ne želi da ruski predsednik Vladimir Putin potencijalno testira efekat člana 5 Ugovora, o NATO.

Bilo kako bilo, deleći strahove Nemačke, američki lider Džo Bajden je takođe rekao da bi želeo da izbegne situaciju da se svi odjednom nađu, u ratu sa Rusijom.

Međutim, Vašington i dalje insistira na članstvu.

Verovatno je njegova lukava računica zapravo jednostavna: da sačuva obraz i navodno čvrstu poziciju, jer je Bajden siguran da će se naći još jedna zemlja, koja će blokirati aktuelno pitanje i postati „loš momak“, umesto glavnog saveznika Kijeva.

Nemačka i SAD su privatno upozorile da bi drastični potezi mogli da izazovu eskalaciju aktuelnog sukoba u aktivni rat između NATO-a i Rusije.

Stoga oni govore nešto ohrabrujuće za javnost, a iza kulisa nameravaju da deluju opreznije i pragmatičnije, odnosno na način koji će biti isplativiji za Rusiju.

Do sada, lideri SAD, EU i NATO-a razgovaraju u sukobu, unoseći zabunu i nejasnoće u ono, što će se desiti na samitu u Viljnusu narednih dana.

To je zbog činjenice da niko od njih konkretno, ne zna kako će se završiti sastanak članica alijanse za Ukrajinu i kakva će odluka na kraju biti doneta.

Unutrašnje snage organizacije su podeljene i povučene u različitim pravcima.

Borba.Info
Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …