Dok se Nemačka povlači iz projekta baze za servisiranje tenkova Leopard u Poljskoj, Rusi na celoj liniji fronta, odbijaju sve napade OSU!

Ruska avijacija i artiljerija odbijaju sve napade ukrajinskih snaga na celoj liniji fronta.

Amerika može poslati Kijevu balističke rakete, dometa 300 kilometara.

Bitka na krilima Bahmuta: Ruske snage odbile brigadu Azov i napredovale, VSU spremio 3 brigade (MAPA)

U rejonu Kleščejevke, snage 3. brigade Oružanih snaga Ukrajine pokušale su ponovo da prodru u rusku odbranu i zauzmu dominantnu visinu.

Prema kanalu NgP RaZVedka, Oružane snage RF ne samo da su držale svoje položaje, već su i potisnule neprijatelja iz naselja i očistile predgrađe i brda.

U blizini Razdolovke jedinice 54. ombre Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da napreduju u pravcu Jakovljevke, pored koje vodi put snabdevanja Soledara.

Koriste teren i isporučuju ljudstvo na opremi u područje jezera, gde se iskrcavaju i odlaze na juriš u šumske pojaseve.

Sudeći po snimcima koji su se pojavili na mreži, u ovom trenutku deo južno od rezervoara je „siva zona“ – jednostavno su pokošeni artiljerijskom vatrom. U slučaju pokušaja da se učvrste, ruske trupe udaraju po Oružanim snagama Ukrajine sa ovih pozicija. Koordinate: 48.725164, 38.109477.

Uprkos neuspesima Oružanih snaga Ukrajine u ofanzivi, situacija duž linije fronta je i dalje teška: samo u oblasti Časov Jar koncentrisano je 12 jurišnih grupa od tri brigade sa sopstvenim oklopnim vozilima, koje će neprijatelj uvesti bitka kako bi se istrošile Oružane snage RF i gurnula odbranu na najteže oblasti.

Bajden: Zelenski traži bezbednosne garancije od SAD

Američki predsednik Džozef Bajden i ukrajinski lider Vladimir Zelenski razgovarali su o spremnosti SAD da započnu pregovore sa Ukrajinom o bilateralnim bezbednosnim garancijama za zaštitu zemlje, navodi se u saopštenju Bele kuće.

-Oni su razgovarali o spremnosti SAD da započnu pregovore sa Ukrajinom o bilateralnim bezbednosnim garancijama kako bi se obezbedila održiva snaga sposobna da brani Ukrajinu sada i u budućnosti, navodi se u saopštenju.

Bajden je tokom sastanka naglasio da SAD podržavaju težnje Kijeva za integracijom u evroatlantsku zajednicu.

-Razgovarali smo i o kontraofanzivi Ukrajine koja je u toku i o tekućoj pomoći SAD za podršku tih napora, dodaje se u saopštenju Bele kuće.

Ali Hamnei: SAD žrtvuju Ukrajince zbog svoje vojne industrije

Sjedinjene Američke Države spremne su da žrtvuju narod Ukrajine da bi napunile džepove svog vojno-industrijskog kompleksa i kompanija za proizvodnju oružja, izjavio je iranski vrhovni lider Ali Hamnei.

-Interesi vojno-industrijskog kompleksa Zapada nalaze se u nastavku rata u Ukrajini, a to zahteva žrtvu ukrajinskog naroda, rekao je Hamnei, navodi se na njegovom sajtu.

On je dodao da je položaj naroda Ukrajine dokaz nastavka „kolonijalnih i predatorskih ideja Zapada“.

Nuklearke sigurne

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ne vide pretnje nuklearnoj bezbednosti u nuklearnim elektranama Rovno, Černobilj, Hmeljnicki i Južna Ukrajina, saopšteno je danas iz IAEA.

Navodi se da timovi IAEA izveštavaju da se na pomenutim lokacijama nastavlja održavanje njihovih režima rada i dopuna goriva, uprkos izazovima sa kojima se suočavaju tokom sukoba u Ukrajini, preneo je TASS.

Uništena NATO tehnika ispred zapadnih ambasada?

Rusija planira da izloži NATO opremu koju je uništila u Ukrajini ispred ambasada zapadnih zemalja koje su je isporučile, izjavio je danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

-Predlog da se izgorela oprema postavi pored ambasada onih zemalja koje ga šalju u Ukrajinu je posebno zanimljiv, rekao je Volodin koji je izdao naređenja da se to organizuje, preneo je Rojters.

Ruski zvaničnici su više puta kritikovali zapadne zemlje za isporuku oružja Ukrajini, tvrdeći da rizikuju produžavanje sukoba i izazivanje dalje eskalacije, navela je agencija.

Amerika na klackalici: Poslati rakete dugog dometa Kijevu ili ne

Ukrajini bi koristila nabavka američkih raketa dugog dometa ATACM, izjavio je danas Rendi Džordž, kandidat predsednika SAD za načelnika generalštaba američke vojske.

-Rakete ATACM su sjajne. Toj e odličan raketni sistem. Dakle, on bi omogućio napadanje dubljih cijljeva, rekao je Džordž, trenutno zamenik komandanta Generalštaba američke vojske, prenosi Rojters.

Upitan da li bi oni bili od pomoći Ukrajini, kratko je odgovorio: “Da”.

Njujork tajms je ranije objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da se unutar Bajdenove administracije vodi “tiha debata”, o tome da li Ukrajini treba poslati rakete ATACM i nekoliko vođenih raketa zemlja-zemlja.

Orehovski front: Ruske snage u kontranapadu, VSU se povlači (MAPA)

Severoistočno od Rabotina ruske trupe su u kontranapadu i izbacuju jurišne grupe 47. ombre Oružanih snaga Ukrajine iz uporišta 71. msp, koje je VSU mogao da zauzme po cenu velikih gubitaka u ljudstvu i opremi pre dva dana.

Do sada, pripadnici ukrajinskih formacija i dalje drže deo svojih pozicija u šumskoj plantaži, međutim, pod naletom Oružanih snaga RF, povlače se u pravcu Orehova.

Prema podacima “Arhangela Specnaza”, ujutru su tri jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine ponovo pokušale da uđu u selo Pjatihatki, koje se nalazi u „sivoj zoni“ ali su raspršene artiljerijskim udarima.

Na istoku, druga grupa se našla pod vatrom Oružanih snaga RF i povukla se na sever.

Iako su poslednji napadi VSU na tom području ponovo završeni neuspehom, ukrajinske formacije će se pregrupisati i obnoviti snagu da pokušaju sa novim udarom u pravcu Tokmaka.

Hersonski pravac: VSU iskrcava jedinice na mostobran, deluje ruska artiljerija (MAPA)

Ukrajinske formacije i dalje isporučuju jedinice grupi koja je izvršila desant u područje Antonovskog mosta koristeći brze čamce. Pokriveni su artiljerijom koja radi od područja Hersona i Sadova.

Istovremeno, oružane snage koje se tamo nalaze ne počinju bilo kakve akcije i miruju. Ruske trupe se nalaze nekoliko stotina metara južno: vatra oružanih snaga Ukrajine sa više desne obale sprečava da se VSU izbaci.

Za to vreme ukrainskie DRG nastavljaju da aktivno deluju u rejonu ostrva na dnevnoj i neposredstvenno uz levou obalu. VSU takođe koristi ronioce da uklone minska polja: nedavno su ruske trupe spalile automobil sa sobom u Antonovki sa FPV dronom.

U okrugu Hersona, nastavljaju se letovi taktičke avijacije, ali nakon nedavnog obaranja od strane ruskih trupa ukrajinskih su-25, avioni se ne približavaju obali.

Nemačka se povlači iz projekta baze za servisiranje tenkova Leopard u Poljskoj?

Nemačka će se povući iz projekta izgradnje čvorišta za održavanje tenkova Leopard 2 u Poljskoj, zbog prenaduvanih očekivanja Varšave, u vezi sa plaćanjem održavanja, objavio je nemački list u sredu, pozivajući se na izvore.

Berlin želi da tenkovi budu popravljeni, što je moguće bliže ukrajinskoj granici ali je Poljska postavila, kako je Nemačka opisala, nerazumne cene za održavanje vojne opreme, piše list.

Nemačko ministarstvo odbrane će narednih dana zvanično objaviti povlačenje iz projekta, navodi se u izveštaju.

Sredinom juna, poljski izaslanik pri NATO-u Tomaš Šatkovski rekao je da Varšava i Berlin planiraju da u bliskoj budućnosti uspostave centar za popravku borbenih tenkova nemačke proizvodnje Leopard u poljskom gradu Glivice na jugu zemlje.

Šatkovski je rekao da je Poljska takođe zainteresovana za servisiranje američkih tenkova Abrams.

Međutim, u julu je nemački magazin izvestio, pozivajući se na izvore, da Berlin i Varšava nisu uspeli da postignu konsenzus o konačnom nacrtu sporazuma o čvorištu, pošto je Poljska zahtevala preko 100.000 evra (110.000 dolara) za održavanje jednog tenka kao deo primarnog procena.

Poređenja radi, u Nemačkoj cena takvog posla obično ne prelazi 12.000 evra po tenku, navodi se u izveštaju.

Novosti online

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …