Simur Herš otkrio zašto je Erdogan “okrenuo leđa” Rusiji…

Američki predsednik Džozef Bajden obećao je predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu pomoć. preko MMF u visini od 11, do 13 milijardi dolara.

To je obećano, ako Turska ratifikuje zahtev Švedske za prijem u NATO, objavio je američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš pozivajući se na neimenovani izvor.

“Bajden je dobio ono što mu je bilo potrebno pred samit NATO ove nedelje, preokrenuvši predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji je saopštio da će podržati članstvo Švedske u NATO…

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Bajden je obećao da će MMF obezbediti Turskoj, toliko potreban kredit u iznosu od 11 do 13 milijardi dolara”, napisao je Herš na platformi Sabstak.

Kako je naveo Herš, odluka predsednika Turske u velikoj meri je bila uslovljena neophodom obnovom infrastrukture u zemlji posle razornog zemljotresa 6. februara.

“Bajden je morao da osigura pobedu, dok je Turska u teškoj finansijskoj krizi”, navodi Herš reči izvora. Samit NATO održan je 11. i 12. jula u Viljnusu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je nedavno da će Turska početi proces ratifikacije švedske aplikacije za članstvo u Alijansi.

“Predsednik Erdogan složio se da protokol o pristupanju Švedske NATO-u što pre podnese parlamentu na ratifikaciju i sarađuje sa njim da što pre ratifikuje ovaj dokument”, rekao je Stoltenberg.

B92/Sputnik

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …