Moskva pomaže Berlinu, na putu da pronađe izlaz iz “Britanskog lavirinta”

Nemačka „ćerka“ „Rosnjefta“ predložila je da se ruska nafta zameni kazahstanskom.

Podružnica Rosneft Deutschland Rosneft Deutschland ponudila je nemačkom saveznom ministarstvu ekonomije alternativu u vidu snabdevanja iz Kazahstana s obzirom na nameru vlasti da odbiju isporuke iz Rusije 2023. godine, saopštila su poslovna udruženja Istočne Nemačke i Berlina.

Posle početka specijalne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode sankcije Rusiji, posebno na energetske resurse.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Šesti paket predviđa postepeno uvođenje embarga na uvoz nafte.

Zabrana će uticati samo na isporuke morem, a nafta koja dolazi naftovodom “Družba” ne podleže ograničenjima ali je i nemačka vlada preuzela inicijativu da napusti ruske naftne proizvode, do februara 2023. godine.

„Kao alternativno rešenje, nemačko savezno ministarstvo ekonomije i zaštite klime primilo je ponudu akcionara rafinerije Rosnjeft Dojčland za kupovinu sirove nafte iz Kazahstana“, navodi se u saopštenju na sajtu udruženja.

Prema ovom planu, nafta iz Kazahstana će se naftovodom “Družba” transportovati do rafinerije u nemačkom Švedu, bez potpadanja pod režim embarga.

Zajedno sa snabdevanjem naftom cevovodom iz grada Rostoka, rad rafinerije će verovatno biti 100% siguran, navodi se u saopštenju.

„Ako ništa drugo ne uspe, interesna grupa poslovnih udruženja u Istočnoj Nemačkoj i Berlinu… zahteva da ruska nafta nastavi da teče kroz naftovod “Družba”.

Uostalom, niko ne može da objasni zašto gas iz Rusije može da se uvozi, a nafta nije dozvoljena“, navodi se u saopštenju.

Evropska unija je već odobrila šest paketa sankcija koji, između ostalog, predviđaju uvođenje embarga na uvoz uglja i nafte iz Rusije.

Istovremeno, u Evropi i Sjedinjenim Državama ovi koraci su izazvali rekordan skok inflacije, posebno povećanje cena goriva i hrane.

Borba.info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …