Ursula fon der Lajen zapretila Rusiji i Kini: Nećemo tolerisati nasilje u Indo-Pacifiku i Ukrajini!

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je evropsko priznanje odluke suda UN iz 2016.

Tom odlukom se ne priznaju navodni ekspanzivni zahtevi Kine u Južnom kineskom moru i naglasila da Evropa neće tolerisati “agresiju u Ukrajini ili na Indo-Pacifiku”.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije sa filipinskim predsednikom Ferdinandom Markosom Juniorom, Fon der Lajen je naglasila potrebu za bezbednosnom saradnjom, navodeći kao primer “rusku invaziju na Ukrajinu”, koja je pokazala koliko su autoritarni lideri spremni da deluju na svoje pretnje”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Zbog toga Evropa podržava hrabru borbu Ukrajine protiv agresora, jer se nelegalna upotreba sile ne može tolerisati, ni u Ukrajini, ni u Indo-Pacifiku.

Bezbednost u Evropi i bezbednost u Indo-Pacifiku su nedeljive.

Izazovi poretku zasnovanom na pravilima u našem međusobno povezanom svetu utiču na sve nas, zbog čega smo zabrinuti zbog rastućih tenzija u Indo-Pacifiku”, rekla je Fon der Lajen.

Predsednica EK je ponovila da EU priznaje odluku suda UN koja, kao kaže, “poništava kineske teritorijalne pretenzije na Južno kinesko more, baziran na istorijskim osnovama, a koju je Kina odbacila kao lažnu i kojoj prkosi”.

AP podseća da je Kina takođe “upozorila SAD i njihove saveznike da se ne mešaju u, čisto azijski spor”.

Agencija ocenjuje da poseta Fon der Lajen dolazi u trenutku kada EU procenjuje da li da proširi posebne trgovinske podsticaje za Manilu, uključujući smanjene carine za širok spektar proizvoda.

Trgovinski podsticaji Evropske unije u okviru takozvane Generalizovane šeme preferencijala za Filipine i sedam drugih zemalja u razvoju zasnivaju se na njihovom pridržavanju više od dvadesetak međunarodnih konvencija o ljudskim i radničkim pravima, zaštiti životne sredine i dobrom upravljanju.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …