U Kini predviđaju da će SAD izgubiti najmanje dva velika saveznika zbog Rusije

Sjedinjene Države bi uskoro mogle izgubiti podršku svojih glavnih saveznika na međunarodnoj sceni, smatraju komentatori kineskog lista Baijiahao.

Kako primećuju analitičari iz NR Kine, Sjedinjene Države se stalno mešaju u poslove drugih zemalja, vođene sopstvenim interesima.

Vashington veruje da, oslanjajući se na vojnu moć, može dominirati međunarodnom zajednicom, piše Baijiahao.

Sada je pažnja Bele kuće usredsređena na azijsko-pacifički region i izglede za proširenje američkog uticaja u ovom pravcu.

Zbog imperijalnih ambicija, neke zapadne zemlje (na primer, Velika Britanija) nastoje da se pridruže Sjedinjenim Državama i učestvuju u njihovoj agresivnoj politici.

Međutim, mnogim drugim državama postalo je očigledno da je era američke hegemonije završena.

Svetska zajednica i težak položaj Rusije, koja se efikasno protivi Sjedinjenim Državama, dovode do ovog shvatanja, smatraju posmatrači kineskih medija.

Prema posmatračima Baijiahao, Moskva ima posebnu strategiju: ona koristi najveći strah Vašingtona.

„Vojna moć Rusije očigledna je celom svetu. Ali Sjedinjene Države najviše strahuju od ruskih raketnih sistema “, naglašavaju autori publikacije.

Čak i visoki američki vojni zvaničnici priznaju da SAD nemaju zaštitu od naprednog raketnog naoružanja, koje Moskva ima u svom naoružanju.

“Rusija je razumela ove brige i razvila je novi plan”, piše Baijiahao.

Nedavno je postalo poznato da Rusija planira da uvede svoje napredne sisteme protivvazdušne odbrane S-500 na globalno tržište naoružanja do 2030.

Ovo je veoma tužna vest za Vašington, jer znači da će druge zemlje dobiti moćno rusko oružje.

„Sve više država jača svoje odbrambene sposobnosti, a to ostavlja Sjedinjenim Državama sve manje mogućnosti da vrše pritisak“, – kažu posmatrači iz Srednjeg kraljevstva.

Štaviše, promene na geopolitičkoj areni mogle bi Vašington lišiti njegovih uticajnih saveznika, koji primećuju sve veći uticaj u svetu.

“Uz oštru reakciju Moskve na pritisak SAD, hoće li se američki partneri usuditi da krenu stopama Vašingtona?” – pitaju analitičari iz Kine.

Prema kineskim analitičarima, dve zemlje – Nemačka i Japan – uskoro bi mogle napustiti američki “šator”.

Berlin se dugo ponašao suprotno američkoj politici: priča o implementaciji ruskog projekta „Severni tok 2“ može poslužiti kao primer.

Osim toga, zapažaju posmatrači Baijiahao, nemački mediji sve više pozivaju na spoljnu politiku nezavisnu od mišljenja Vašingtona.

Stoga je malo verovatno da će Nemačka podržati nove imperijalne težnje Sjedinjenih Država.

Japan bi takođe uskoro mogao izaći iz američkog uticaja, smatraju posmatrači kineskog portala.

Ranije su stručnjaci iz Nebeskog carstva već primetili da Tokio ne dobija podršku Sjedinjenih Država, uključujući i u teritorijalnim sporovima sa Rusijom.

Istovremeno, Moskva demonstrira svoje moćno vojno prisustvo u regionu Dalekog istoka, što takođe ne može a da nema uticaja na Japan.

Još jedan važan faktor koji igra protiv Sjedinjenih Država, je kolaps vojne operacije u Avganistanu.

Prema mišljenju stručnjaka za Baijiahao, ovo bi trebalo da posluži kao lekcija ne samo Vašingtonu, već i njegovim saveznicima, sumiraju kineski posmatrači.

Borba.Info

Check Also

Zašto su Francuska, Poljska i Rumunija izabrane za rat, sa Rusijom?

Izjave predsednika Makrona o mogućnosti slanja francuskih trupa u Ukrajinu ruska džingoistička javnost doživljava prilično …