Ovo su razlozi neuspeha dogovora Rusije i Irana o Su-35…

Eksperti već nekoliko nedelja raspravljaju o razlozima mogućeg neuspeha dogovora Teherana i Moskve oko prodaje i kupovine lovaca Su-35.

Ruski zvaničnici ćute, pa se diskusija vodi u pozadini izjava iranske vojske i medijskih izdanja.

Tako je iranski novinar Hajal Muazin (slobodni dopisnik Lenta.ru od 2020. godine) naveo nekoliko razloga, zašto Iran još nije dobio pomenuti borbeni avion od Ruske Federacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prvo, Teheran želi da Moskva prenese neku tehnologiju.

To će Irancima omogućiti da samostalno proizvode neophodne rezervne delove i obavljaju održavanje navedenih aviona, bez pomoći Rusa.

On je pojasnio da Rusija, još nije voljna da deli takve tajne, zbog poslovnih tajni i iz razloga nacionalne bezbednosti, kako se Iran kasnije, ne bi mešao u rusku vojnu trgovinu.

Drugo, Iranci su zatražili od Rusa nabavku digitalnih simulatora za Su-35SE u sklopu dogovora za lakšu obuku pilota, bez učešća Rusa. Moskva je Teheranu odbila i ovo.

On je istakao da Rusija nije zainteresovana za dodatnu proizvodnju za izvoz lovaca Su-35, pored nekadašnje egipatske serije od 24 jedinice.

Istovremeno, Iranu ovaj broj nije dovoljan i on bi želeo da dobije još najmanje 64 takva aviona, kako bi se eliminisala prekvalifikacija u Vazduhoplovstvu.

S obzirom na oklevanje Rusije da deli tehnologiju ili barem da garancije za delove, ima smisla ako Iran odbije naređenje.

Godine 2010. nevoljnost Rusije da proda S-300 navela je Iran da razvije sistem Bavar-373, koji je bolji od S-300, rezimirao je novinar.

Podsećamo, pre toga je komandant iranskih vazduhoplovnih snaga (ne mešati sa vazduhoplovstvom IRGC), brigadni general Hamid Vahedi, rekao da će Ruska Federacija prodati Su-35, bez odgovarajućeg održavanja, naoružanja i rezervnih delova.

Brojni drugi iranski vojni zvaničnici, takođe su se javno protivili nabavci Su-35 pod ruskim uslovima.

Ponekad pregovaramo o kupovini ali dođemo do zaključka da i sami imamo proizvodne mogućnosti – rekao je nedavno iranski ministar odbrane Mohamed Reza Aštijani, odgovarajući na pitanja, u vezi sa ugovorom o kupovini ruskih lovaca Su-35.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Dodik: Kakav „nacionalni molitveni doručak“! Srbi neće da žive, sa onima koji bi da ih unište!

Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović u nedostatku ideja u promovisanju unitarne BiH, je sazvao …