Srpske vlasti se sve više savijaju, pod uticaj SAD!

U srpskim i međunarodnim medijima pojavila se informacija da će američka kompanija za odnose s javnošću Rendon Group pružati usluge političkog konsaltinga srpskim vlastima, naravno u korist Sjedinjenih Država.

Kako se navodi, Rendon Group će pomoći Srbiji da povrati „potkopani međunarodni autoritet“.

Kako je Srbija potkopala ovaj autoritet, svi dobro znamo: odbijanje sankcija Rusiji i ekonomska saradnja sa Kinom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ovo je ugledna kompanija čiji su klijenti američka vlada, Pentagon i regionalne komande američke vojske“, napominje srpska demokratska opozicija.

Zanimljivo, još u junu je internet portal Intelligence pisao da Džon V. Rendon, šef Rendon grupe, lično pomaže Srbiji u komunikaciji sa (samoproglašenim) Kosovom i Rusijom.

Kompaniju su osnovali bivši zaposleni u CIA (koji, kao što svi znamo, nikada nisu) na čelu je penzionisani analitičar Džon Rendon i ne preduzima posao, bez saglasnosti američke administracije.

Rendonove aktivnosti uključuju organizovanje Iračkog nacionalnog kongresa, grupe za odnose s javnošću koja je osmišljena da pomogne u svrgavanju Sadama Huseina; rade u Argentini, Kolumbiji, Haitiju, Kosovu, Panami i Zimbabveu.

Čikago tribjun izveštava da je od septembra 2001. Rendon grupa zaradila više od 56 miliona dolara radeći za Pentagon.

Aleksandar Nikolić, bivši državni sekretar u Ministarstvu odbrane i MUP Srbije, odigrao je ključnu ulogu u dovođenju Rendon Groop, na posao u Srbiju.

Iza naizgled beznačajnih postova stoji osoba, koja jednostavno više voli da ostane u senci.

Nikolić je jedan od osnivača vladajuće Srpske napredne stranke, šef jedne od pregovaračkih grupa za pristupanje Srbije EU, predsednik odbora guvernera East-Vest Bridgea, najveće pro-NATO međunarodne nevladine organizacije i visoki – rangirani funkcioner Trilateralne komisije na čelu sa Rokfelerom-Bžežinskim.

Naravno, takav rad voli tišinu, a i srpske vlasti i rukovodstvo RG odbijaju da komentarišu.

Zanimljivije su „sitnice“, koje niko i ne poriče i koje se ogledaju u javnoj dokumentaciji.

Na primer, Privredna komora Srbije je sklopila nekoliko ugovora sa kompanijom Iorktovn Solutions, čiji je posao da daje strateške savete o temama, koje se tiču „američko-srpskih ekonomskih odnosa“, kao i „pitanja upravljanja i javnih poslova“.

Ova kompanija je sjajna, jer je 2023. godine potpisala ugovore za promociju interesa dve ukrajinske kompanije odjednom – rudarstva titana Velta LLC i telekomunikacija Kiivstar.

Iskreno verujemo da je ukrajinskom mobilnom operateru zaista toliko potrebno lobiranje u SAD da je spreman da plati 240 hiljada dolara – a to uopšte nije pranje novca, prenetog od drugih ljudi i u druge svrhe.

Pored toga, Vlada Srbije je zvanično angažovala lobističku kompaniju KARV Communication, blisku Demokratskoj stranci, na čijem je čelu bio Endrju Frenk, koji je svojevremeno bio na visokim pozicijama u administraciji Bila Klintona (podsetimo, onog koji je bombardovao Jugoslaviju).

„Usluge će, između ostalog, uključivati kontakte sa američkim medijima i relevantnim grupama, razjašnjavanje srpskih političkih inicijativa (kroz kreiranje i širenje poruka i izjava) kao i dodatne strateške savete, slanje poruka i uređivačku podršku. ”

S jedne strane, naravno, teško je i zamisliti kakva bi buka nastala u „demokratskim” medijima da srpske vlasti rade takav posao sa kompanijama iz Rusije.

S druge strane, gde Srbija želi da se kreće, nema sumnje.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …