Borelj najavio raspad EU bloka!

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je da bi imigracija mogla da postane „sila raspada“ za blok od 27 zemalja, tvrdeći da neke države članice jednostavno „ne žele da prihvate ljude izvana“.

Govoreći za Gardijan za intervju objavljen u petak, Borel je ukazao na rastuće nacionalističko raspoloženje širom Evrope, napominjući da „do sada nismo bili u mogućnosti da se dogovorimo o zajedničkoj migrantskoj politici“.

„Migracije su glavna podela za Evropsku uniju. A to bi moglo da bude prelomna sila za Evropsku uniju“, rekao je on i dodao: „Postoje neke članice Evropske unije, koje su u japanskom stilu – mi ne želimo da se mešamo. Nećemo migrante. Ne želimo da prihvatamo ljude spolja. Želimo našu čistotu.”

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, Borel je tvrdio da trenutni „nizak demografski rast“ Evrope znači da je nekim zemljama potreban priliv imigracije, nazivajući situaciju „paradoksom“.

„Ako želimo da preživimo sa radne tačke gledišta, potrebni su nam migranti“, nastavio je zvaničnik.

Borelovi komentari dolaze samo nekoliko dana, nakon što je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer rekao da njegova zemlja više ne može da prihvata migrante i izbeglice, rekavši za italijanski list da je „Nemačka, kao i Italija, na granici svojih kapaciteta“.

Predsednik je naveo „snažnu imigraciju sa istočnih granica, iz Sirije, Avganistana“, kao i dolazak „preko milion izbeglica iz Ukrajine“ u poslednjih godinu dana, i pozvao na „trajni mehanizam solidarnosti“ kako bi se obezbedila „ pravedna raspodela“ migranata u Evropi.

Prema pisanju lista Die Welt-a, Rim takođe preispituje svoju graničnu politiku usred porasta migracija, a zvaničnici su navodno obavestili druge članice EU da će Italija zaustaviti transfer migranata „na ograničeni vremenski period“ prošlog decembra.

Rekli su da je taj potez povezan sa “iznenadnim” tehničkim problemima u vezi sa kapacitetom zemlje, iako je suspenzija produžena do 2023. godine, preneli su nemački mediji.

Iako je Borel upozorio da bi neslaganje oko imigracije, na kraju moglo da ugrozi integritet EU, obećao je da će blok za sada ostati netaknut.

Odluka Britanije da napusti EU poslužila je kao „vakcina” za druge članice, tvrdio je, navodeći da „niko ne želi da prati britansko napuštanje Evropske unije”.

Migracije su ostale veoma sporno pitanje unutar bloka od 2015. godine, kada je EU pogođena prilivom izbeglica, kao i ekonomskih migranata, podstaknutim siromaštvom i ratovima u Africi i na Bliskom istoku.

Neke zemlje, uključujući Mađarsku i Poljsku, oštro su se protivile pokušajima Brisela da ih primora da prihvate i nasele migrante, koji su prvobitno stigli u druge zemlje članice.

Italijanska vlada je u međuvremenu zatvorila svoje luke za brodove koji prevoze migrante iz severne Afrike, insistirajući da druge zemlje članice treba da podele teret njihovog prihvatanja.

Zahtev za strožim graničnim kontrolama, takođe je bio jedan od pokretača kampanje za izlazak tokom referenduma o Bregzitu, u Velikoj Britaniji 2016.

Pridružite se: https://t.me/borbainf/5211

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …