Bašar al Asad odgovorio Erdoganu: Nećemo tako razgovarati!

Sirijski predsednik Bašar Asad saopštio je da se neće sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Turski predsednik traži normalizaciju odnosa sa Damaskom posle višegodišnjih tenzija ali pod njegovim uslovima, prenosi Skaj Njuz Arabia.

“Sastanak se ne može održati pod Erdoganovim uslovima”, rekao je Asad u intervjuu za Skaj Njuz Arabija, a preneo Rojters.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Asad je u martu, dan nakon što se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji nastoji da popravi veze između Erdogana i Asada koje su prekinute nakon početka građanskog rata u Siriji 2011. godine, rekao da će se sastati sa Erdoganom samo ako Turska povuče trupe iz severne Sirije.

“Svaki sastanak je povezan sa našim dostizanjem tačke kada je Turska spremna da u potpunosti i bez ikakve neizvesnosti povuče svoje trupe sa sirijske teritorije”, rekao je Asad ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA-Novosti.

“Ovo je jedini način na koji bi se moj sastanak sa Erdoganom mogao održati”, rekao je Asad.

Ipak, Erdogan je u prošlomesečnom saopštenju odbacio izglede za povlačenje turskih trupa iz severne Sirije, rekavši da se trupe bore protiv terorizma u toj oblasti.

“Nažalost, Asad želi da Turska izađe iz severne Sirije. To je nemoguće jer se tamo borimo protiv terorizma”, rekao je Erdogan.

Osim što podržava pobunjeničke snage, Turska je tokom proteklih nekoliko godina izvela niz vojnih upada u Siriji, prvenstveno da bi se borila protiv kurdskih grupa koje smatra “teroristima”.

Erdogan i Asad su imali prijateljske odnose 2000-ih nakon godina tenzija između njihovih zemalja nakon raspada Otomanskog carstva.

Ali građanski rat u Siriji, koji je ostavio oko 500.000 ljudi mrtvih, a milione raseljenih, zaoštrio je odnose između Damaska i Ankare, koja je dugo podržavala pobunjeničke grupe koje se suprotstavljaju Asadu.

Turski lider je 2017. nazvao Asada “ubicom”, rekavši da bi trebalo da bude izveden pred međunarodnim tribunalom.

Međutim, ove godine je Erdogan rekao da bi predsednički samit mogao pomoći “uspostavljanju mira i stabilnosti u regionu”.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vulin: Ko ne voli Rusiju, nije prijatelj Srbije!

Bivši šef Srpske bezbednosno-informativne agencije (BIA) senator Republike Srpske Aleksandar Vulin rekao je da su …