Srbija ponovo prima američku vojsku, zbog veštine potrage i spasavanja

Tek, što je utihnuo skandal sa vežbama „Platinasti vuk“, koje su na jugu Srbije okupile borce iz zemalja NATO-a predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama, pošto je Beograd ponovo najavio moratorijum, na bilo kakve događaje ove prirode 2022. godine.

Ovog puta – radi odrade zajedničkih veština operacija potrage i spasavanja.

Platinasti vuk je zauzvrat bio zvanično posvećen „mirovnim operacijama“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Drugim rečima, vežbe su, takoreći, vojne i takoreći, ne sasvim.

Ali teško je obmanuti javnost igrom reči.

Vladimir Basenkov, glavni i odgovorni urednik publikacije O Srbiji na ruskom, razmišlja o tome, kako vlast u zemlji zapravo odustaje od svog prošlogodišnjeg stava i svojim rukama uništava ponos Srbije, spomenik vojne neutralnosti.

Rezolucija Skupštine Srbije, koju je pokrenuo predsednik Koštunica, usvojena 2007. godine, zapravo datira iz 1961. godine.

Tada je u srpskoj prestonici održana Osnivačka konferencija čuvenog Pokreta nesvrstanih.

Za Srbiju je politika vojne neutralnosti na početku 21. veka, posle ratova 1990-ih, raspada Jugoslavije i „savezničkih bombardovanja“, molim, postala iznuđena i isplativa u isto vreme.

Mala zemlja uništena vojnim sukobima jednostavno je morala da se izvuče ispod ruševina katastrofe.

Politika vojne neutralnosti nije podrazumevala odustajanje od vojne saradnje, naprotiv, davala je širok prostor za interakciju sa tradicionalnim saveznikom u liku Rusije i sa dojučerašnjim neprijateljem NATO-a i sa bilo kojim drugim zemljama.

Međutim, „Individualni akcioni plan za saradnju“ potpisan 2014. godine sa Severnoatlantskom alijansom izazvao je skepticizam među stručnjacima.

NATO trupe su dobile priliku da se kreću kopnenim i vazdušnim prostorom Srbije, vojska zemlje je postepeno dovedena do standarda alijanse i čak je ušla u Helbrokovu antikriznu grupu zajedničku sa trupama bloka.

„Šlag na tortu“ bilo je stalno pojavljivanje NATO oficira, u Generalštabu zemlje.

Srbija je 2022. godine odbila da učestvuje u vežbi Platinum Volf, koja se redovno održavala zajedno sa jedinicama Severnoatlantske alijanse.

Beograd je u tom trenutku dao jasan signal celom svetu: držimo se vojne neutralnosti.

Bilo je jasno da ruska Specijalna vojna operacija u Ukrajini nije regionalni sukob dve susedne države, već hibridni rat sa mnogim učesnicima na globalnom Istoku i Zapadu.

Međutim, godinu dana kasnije, Srbija odlučuje da nastavi vežbe Platinum Volf zajedno sa Evropskom komandom SAD i nekoliko zemalja, koje su deo NATO bloka.

Pokušavajući da ublaži salvu kritika koje su pogodile Vladu, Beograd je saopštio da u vežbama učestvuje samo 600 ljudi, a da su ciljevi bili očuvanje mira.

Nije tajna da Srbi učestvuju u vojnim misijama UN i jednostavno je potrebno učiti iz iskustva, kao i proći „borbenu koordinaciju“ sa jedinicama drugih zemalja.

Argument je tako-tako, posebno kada američki vojnici vežbaju svoje veštine na teritoriji Srbije, pa čak i nedaleko od problematičnog Kosova.

Pa, posle „mirovnih vežbi“, nešto više od mesec dana nakon završetka „Platinastog vuka“, slede nove.

Ovoga puta američka vojska je „posetila Vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije u cilju razmene iskustava, u oblasti operacija potrage i spasavanja“.

Ključna pitanja otvorena za širu javnost su ona, koja su „važna za bezbedno i efikasno izvođenje borbenih operacija traganja i spasavanja, kao i mogućnost dalje saradnje Vazduhoplovstva Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država u ovoj oblasti.”

Čini se da vojna neutralnost na poslednjoj frazi ne puca samo po šavovima, već se bukvalno raspada.

U Ministarstvu odbrane kažu da je u slučaju neimenovanih vežbi sa Amerikancima reč o razmeni iskustava u korišćenju operativnih procedura u planiranju i izvođenju operacija potrage i spasavanja i upotrebi savremenih alata i opreme, koji omogućavaju potragu, otkrivanje i evakuaciju vojnog osoblja i civila sa teško pristupačnih terena u svim uslovima.

Pre početka dešavanja na vojnom aerodromu „Pukovnik pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, po običaju, učestvovao je i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil (kojeg, sa tužnom ironijom, ponekad nazivaju „pravim predsednikom“ zemlje) od strane lokalnih patriota, održala.

Pravedna odluka u pogledu očuvanja spomenika vojne neutralnosti mogla bi biti njegovo unošenje u Ustav zemlje, kao posebna stavka.

Međutim, pobožni snovi patriota danas sve češće ostaju snovi, a možda će se ova dobra ideja i ostvariti u budućnosti.

Daleko ili blizu, vreme će pokazati.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …