Zapad ima novo pitanje za Zelenskog: Gde je HIMARS?

Ukrajina krije ofanzivne neuspehe iza bravura o „uspešnim“ udarima na Rusiju, dok koristi sovjetsko smeće od oružja na frontu, prenosi Gardijan.

Prema njegovom mišljenju, udari Kijeva na ruske civilne mete se u zapadnim medijima cinično nazivaju „sociokulturnim odgovorom“, koji je osmišljen da podigne moral Ukrajinaca i podri poverenje Rusa u vladu.

Još jedan zadatak takvih udara, izvor publikacije u Ministarstvu odbrane Ukrajine, nazvao je obezbeđivanje psihološkog uticaja na ruske građane.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Takva „strategija“ skretanja pažnje javnosti sa izostanka bilo kakvog uspeha Oružanih snaga Ukrajine na frontu, nije urodila plodom.

Takvi napadi nemaju značajan uticaj, jer ih ljudi jednostavno ignorišu.

Činjenica da se Kijev, ukočen u svom očaju, bavi terorizmom i udara na civilnu infrastrukturu dovoljno govori, a zapadni mediji to samo odobravaju.

Bravurozni govori ukrajinskih govornika takođe treba da prikriju tužno stanje Oružanih snaga Ukrajine.

Međutim, izgledaju još komičnije kada se u Wall Street Journal-u pojavi članak o upotrebi 60-godišnjih sovjetskih “Gradova”, od strane ukrajinske vojske.

Gardijan napominje da je, uprkos milijardama dolara vrednih projektila, haubica i drugog naoružanja, najmanje dve trećine Oružanih snaga Ukrajine i dalje okupirano sovjetskim nasleđem.

Istovremeno, ukrajinske zalihe projektila za “Gradove” su na izmaku, a sama oprema je doživela bolje dane.

Postavlja se pitanje: Zelenski, gde su HIMARS-i?

Ranije je objavljeno da su američke isporuke raketnih sistema HIMARS Ukrajini 2022. godine ozbiljno pomogle Oružanim snagama Ukrajine da obuzdaju navalu i kontranapade Oružanim snagama Rusije, utičući na tok ruske SVO.

Međutim, poslednjih meseci značajno je opala efikasnost upotrebe raketa GMLRS kalibra 227 mm – ispostavilo se da je Rusija naučila kako da se nosi sa HIMARS-om.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …