Počinje čipovanje hrane!

Udruženje koja nadzire proizvodnju italijanskog sira parmezana Parmiđano Ređiano Konzorcium, pronašlo je novi način borbe protiv falsifikovanja njihovog sira.

Njihovo rešenje je da u njega dodaju mikročipove.

Tom metodom čipovi veličine zrna soli umetaće se u nalepnice koje se nalaze na kori kolutova parmezana, prenosi Gardijan.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Čipovi funkcionišu kao dugotrajne oznake za hranu koje se mogu skenirati, ugrađeni su direktno u oznaku QR koda i pravi ih američka kompanija “P-Chip Corporation”.

Sir, čija se istorija može pratiti sve do srednjeg veka, dobio je status zaštićene oznake porekla (PDO) u EU 1996 i prema tim pravilima parmezanom može da se nazove samo vrsta sira koja se proizvodi na severu Italije, u regijama Parma i Ređo Emilija.

Pored toga, kolutovi sira, koji su u proseku teški 40 kilograma, moraju da sazrevaju najmanje 12 meseci u planinskom području, a stručnjaci ih testiraju dve godine nakon proizvodnje da bi se potvrdili da su tamo sazreli.

Status PDO daje se namirnicama “proizvedenim, prerađenim i pripremljenim u datoj geografskoj oblasti korišćenjem priznatog umeća”, a pored parmezana, dat je francuskom šampanjcu, portugalskom vinu i grčkom kalamata maslinovom ulju.

S obzirom na stroga pravila za dobijanje sertifikata, takvi delikatesi se obično prodaju po višim cenama, što ih čini primamljivim tržištem za imitacije, a PRC procenjuje da godišnja globalna prodaja falsifikovanog sira dostiže oko dve milijarde dolara (1,6 miliona funti).

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …