EU: Podržavamo odluke Kristijana Šmita – one su na snazi i moraju biti poštovane

EU podržava odluke visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita, “koje su na snazi i moraju biti ispoštovane.

Ali kako napominju iz Brisela, “BiH mora da iskorači iz posleratne situacije i usmeri se na pripremu za članstvo u EU” i kad BiH dođe do članstva, prestaće međunarodni nadzor u toj zemlji.

To je agenciji Beta u Briselu izjavio port-parol u Evropskoj komisiji Peter Stano, koji je ukazao na to da se “stav EU nije promenio” i da takav ;”iskorak od Dejtona ka Briselu” znači “potpuno preuzimanje pune odgovornosti za domaće zakonodavstvo”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Što je”, dodao je, “u saglasnosti i sa politikom domaće odgovornosti za upravljanje zemljom koju je 2006. utvrdio Savet za sprovodjenje mira”; u BiH, u kojem su predstavnici glavnih svetskih država.

Stano je time odgovorio na pitanje Bete kako EU gleda na krizu u BiH, pošto je Šmit dopunom domaćeg krivičnog zakona zatražio sudsko kažnjavanje visokih zvaničnika Republike Srpske(RS) zbog nepriznavanja institucija i odluka centralne vlasti u Sarajevu, a predsednik RS Milorad Dodik saopštio da je to narušavanje ustava zemlje i rekao da će za to tražiti sudski postupak protiv Šmita.

Nemačka, SAD i Velika Britanija su zbog odbijanja Šmitovih odluka uveli sankcije Republici srpskoj.

Beta je zamolila za stav EU o reagovanju čelnika RS, kao i Srbije i Hrvatske, koje su garanti Dejtonskog sporazuma, koji su ocenili da Šmit ne može menjati zakone u BiH, jer nije naimenovan odlukom Saveta bezbednosti UN.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je poručio da su Šmitovi postupci “kolonijalna uprava i to uništava tu zemlju” i zatražio direktne pregovore čelnika Bošnjaka, Hrvata i Srba o rešavanju krize u BiH, bez učešća Šmita.

Port-parol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je stavio do znanja da “mišljenje Evropske komisije o zahtevu BiH o pokretanju pregovora o članstvu s EU, koje su podržale države članice Unije u decembru 2019, jasno utvrdjuje da je opsežan medjunarodni nadzor u načelu, nespojiv sa suverenitetom Bosne i Hercegovine i time s članstvom u EU”.

“Za BiH, da bi postala punopravna članica EU, međunarodni nadzor će morati da prestane”, ; predočio je Stano stavove Unije.

“A, taj proces mora slediti put napretka BiH na putu ka Uniji”, dodao je on i podsetio da je “Ured visokog predstavnika(za BiH) u svoj program uvrstio sopstveno zatvaranje, utemeljeno na pet načela i dva uslova”.

Borelov predstavnik za medije je naglasio takodje da “EU osudjuje pretnje smrću HR Šmitu i potpuno podržava Šmita i njegov Ured, a njegove odluke su na snazi I svi činioci ih moraju ispoštovati”.

Stano je dodao da “Milorad Dodik, kao član predsedništva BiH, snosi odgovornost da se ne dopušta ili ne podstiče govor mržnje”.

“Mi očekujemo”, zaključio je Stano, “da domaće vlasti istraže i obezbede dalji sudski postupak, kao što je potrebno”.

Beta

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …