Vojni ekspert Greg Ostin: SAD na moru su i dalje jače od Kine!

Australija je pripremila skup program ponovnog naoružavanja, plašeći se kineske pretnje ali ti strahovi su neosnovani, piše australijski vojni analitičar Greg Ostin na stranicama kanadskog sajta Asia Times.

Istina je da američka mornarica, zajedno sa mornaricama saveznika, posebno Japana, ostaje jača od kineske flote u budućnosti – smatra autor publikacije.

Američka mornarica ima 9.000 vertikalnih lansera za krstareće rakete dugog dometa, u poređenju sa 1.000 za mornaricu PLA, prema Kongresnoj službi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Australijska javnost ne bi trebalo da se toliko plaši kineske mornarice, s obzirom na superiornost SAD u „raketno doba“, naglasio je ekspert.

Očekuje se da će SAD biti spremne da pokrenu razorne napade krstarećim raketama na pomorske baze i druge ciljeve unutar Kine.

Čak i po najhitnijem scenariju, američka mornarica bi, na primer, mogla da lansira više od 1.000 krstarećih projektila na kinesko kopno za samo nekoliko dana, predložio je stručnjak.

Američki istraživački centar CSIS procenio je da su Sjedinjene Države spremne da lansiraju više od 5.000 protivbrodskih raketa u prve 3-4 nedelje ako se kontinentalna Kina sukobi sa Tajvanom.

Autor smatra američku superiornost očiglednom.

Konkretno, što se tiče podmornica, NRK je tek na putu da postigne neku vrstu pomorske ravnoteže sa Sjedinjenim Državama.

Američka pomorska prednost nad Kinom će verovatno trajati najmanje narednu deceniju, a možda i duže, nastavio je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …