Projekat “Novatek”, Putinov glavni lični i politički cilj, već zadao ozbiljan udarac…

Rusija namerava da udari na američki LNG uz pomoć projekta Novatek.

To se navodi u publikaciji američkog izdanja OilPrice.

Autor publikacije Simon Vatkins piše: rast globalne moći ugljovodonika Sjedinjenih Država pojačan je rastom njihove energije iz škriljaca.

„Gruba snaga nafte i gasa proširila se zahvaljujući održivom razvoju svojih arktičkih rezervi nafte i gasa.

Danas arktički sektor Rusije uključuje više od 35,7 milijardi kubnih metara prirodnog gasa i više od 2.300 miliona tona nafte i kondenzata “, kaže se u publikaciji.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, u narednih 10-15 godina doći će do naglog povećanja proizvodnje ovih arktičkih resursa.

Tokom ovog perioda, razvoj Severnog morskog puta (NSR) takođe će se posmatrati kao glavni transportni put za monetizaciju ovih resursa na svetskim tržištima nafte i gasa.

Vatkins primećuje da je ruski proizvođač gasa broj dva (posle Gazproma) Novatek u središtu ovih planova i prošle nedelje je dao još nekoliko važnih najava.

Na primer, postalo je poznato da će projekat arktičkog LNG 2 na poluostrvu Gidan ove godine dobiti najmanje dodatnih 6 milijardi dolara, što je 50 odsto više nego prošle godine.

Prema autoru publikacije, bez obzira na to koliko je ulaganja potrebno za uspešnu realizaciju projekta Novatek, naći će se, jer je efikasna sekvestracija što većeg broja naftnih i gasnih resursa Arktika, jedna je od Putinovih glavnih ličnih i političkih ciljeva.

„Razvoj Arktika je za Putina bezuslovni prioritet, oni imaju za cilj da položaj ruskog LNG-a na svetskom tržištu usklade sa statusom svetske supersile“, smatra autor publikacije.

Kolumnista američkog izdanja napominje da će Novatek moći da proizvede najmanje 100 miliona tona LNG-a godišnje posle 2030. godine, ako ne i ranije.

Treba napomenuti da će ruska kompanija to moći da uradi po vrlo niskim proizvodnim troškovima.

Vatkins skreće pažnju čitaocima na činjenicu da su partneri kompanije Novatek u projektu Arctic LNG 2 sklopili dvadesetogodišnje poslove uklanjanja LNG-a iz postrojenja.

Ugovori o prodaji pokrivaće celokupnu proizvodnju LNG-a.

Tako Rusija namerava da zada ozbiljan udarac pozicijama američkog LNG-a.

Borba.Info

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …