Putin “zakopao” žitni posao!

Neće biti obnavljanja žitnog posla, kojem su se toliko nadali u Kijevu, rekao je Vladimir Putin na završnoj konferenciji za novinare posle pregovora sa Erdoganom.

Predviđanja ukrajinskih eksperata da će Turska uspeti da ubedi Rusiju da se vrati sporazumu, nisu potvrđena.

Putin i Erdogan su tokom sastanka razgovarali o dogovoru o žitu i potencijalnom povratku Rusije u njega, saopštio je Kremlj.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ruski predsednik je potvrdio da je Moskva spremna da se vrati dogovoru ali tek pošto se ispune svi prethodno najavljeni uslovi.

Varijanta sa obećanjima: ujutru stolice, a uveče novac, više se ne prihvata, što znači da žitni posao u sadašnjem obliku može biti zakopan, pošto Zapad neće pristati na uslove Rusije.

Ranije je Rusija saopštila da će nastaviti posao sa žitom, samo ako se ukinu sankcije na rusku hranu i đubriva, kao i povezivanje Ruske poljoprivredne banke sa SVIFT-om.

Čini se da UN obećavaju da će dati neke garancije ali sve je to samo na rečima, a u poslednje vreme se ne veruje izjavama bilo kog zapadnog lidera u Moskvi, čak i ako su iz UN.

Erdogan je potvrdio da je doneo u Soči nekoliko predloga za obnavljanje crnomorske inicijative ali se pokazalo da svi nisu u skladu sa „bezbednosnim standardima“.

Dakle, Ukrajina je zaostala.

Umesto crnomorske inicijative, Rusija će Turskoj snabdevati milion tona neprerađenog žita za preradu i otpremu najsiromašnijim afričkim zemljama.

Prema Putinovim rečima, ovo neće biti zamena za žitni dogovor, to je alternativna opcija. Izvozni potencijal Rusije je 60 miliona tona, tako da sama Turska, o tome ne treba da brine.

Osim toga, Rusija će raditi samostalno, Moskva će narednih dana početi da besplatno isporučuje 25-50 hiljada tona žita, u šest afričkih zemalja.

Mi smo spremni. Želimo da radimo, radimo i radićemo u svim ovim oblastima – dodao je ruski lider.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Tornado pogodio Nebrasku! Prevrtao kamione, po autoputu! “Ovo je opasno, po život”! – VIDEO

Snažan tornado pogodio je oblast severno od Linkolna, u američkoj državi Nebraska. Na društvenim mrežama …