Oluje se pokreću i idu, ka Srbiji!

Republički hidrometeorološki zavod Srbije najavio je toplo, sparno i nestabilno vreme, a od sredine dana mestimično treba očekivati pljuskove sa grmljavinom.

“Lokalno se očekuju jake pljuskovite padavine kada za kratko vreme može pasti veća količina padavina i grad, a u zoni intenzivnih pljuskova i olujni vetar”, naveo je RHMZ u najavi u 09.00 časova.

Osim toga, i “Hailz Srbija” na Telegramu najavljuje pljuskove i grmljavinu, a naročito jaka nevremena u zapadnoj Srbiji.

“Ponovo će se oluje pokrenuti, možda već od podneva, duž planinskih predela istočne Bosne i Hercegovine, zapadne i jugozapadne Srbije i kretaće se južnim, jugozapadnim i zapadnim strujanjima (u zapadnoj polovini Srbije brzinom između 30 i 50 km/h) prema severu, severoistoku i istoku. Zapad Bačke, Sremski okrug, Kolubarski okrug, Mačvanski okrug, Zlatiborski okrug, Moravički okrug, Raški okrug, područje Kosova i Metohije, zapadni delovi Šumadije, zapadni delovi Grada Beograda, Rasinski i Toplički okrug se nalaze u zoni sa najizvesnijim pljuskovima i grmljavinama popodne i uveče”, navodi “Hailz Srbija”.

“Ako se superćelije razviju, naročito na zapadu i jugozapadu Srbije, gde za njih postoje uslovi, grad od 5-10 cm u prečniku će biti velika mogućnost”, dodaje “hailz Srbija”.

Kako se celokupni olujni sistem bude premeštao prema istoku, zalazeći u topliju i suvlju vazdušnu masu u istočnoj polovini Srbije, moguće je da će naglo slabiti: Banat, Zaječarski i Borski okrug imaju najmanje šanse za nevremena i konkretne padavine danas, dodaje se na ovoj stranic.

Pored krupnog grada (u zapadnoj Srbiji), oluje će donositi i dosta kiše, one najjače i orkanski vetar.

B92

Check Also

Narcisoidni poremećaj ličnosti kao epidemija novog doba

Čak 10 do 15 posto opšte populacije ima neki poremećaj ličnosti, od kojih je svaki šesti narcisoidni …