Ruski raketaš sa lprs „Igla-S“, iz prve oborio kinesku raketu TY-300D! – VIDEO

Zahvaljujući ovom hicu ruski poručnik je proglašen za najboljeg strelca na takmičenju „Čisto nebo“.

Ruski oficir iz prve pogodio kinesku raketu-imititara koja predstavlja veoma zahtevan vadišni cilj koji se kreće izuzetno velikom brzinom.

Reč je o komandiru ruske PVO ekipe koji je specijalista za rukovanje lprs 9K338 „Igla-S“ – poručniku Sergeju Majenovu, koji je zahvaljujući ovom rezultatu proglašen za najboljeg raketaša na takmičenju.

Događaj se desio u disciplini „Čisto nebo“ koja je deo Međunarodnog armijskog takmičenja ArMI-2021 koji se između ostalog održava i na teritoriji Narodne Republike Kine.

Naime, ruski raketaš naoružan lakim prenosim raketnim sistemom 9K338 „Igla-S“ je iz prve uspeo da pogodi vazdušni cilj velike brzine koji se nalazio na daljini od 1,5 km- prenosi internet portal RG.

Kako je rečeno u ruskom Ministarstvu odbrane reč je o komandiru PVO sastava koji je specijalista za rukovanje lprs 9K338 „Igla-S“ – poručniku Sergeju Majenovu.

Zahvaljujući ovom hicu ruski poručnik je proglašen za najboljeg strelca na takmičenju „Čisto nebo“.

„Na vatrenoj poziciji poligona oficir-raketaš iz lakog prenosnog raketnog sistema 9K338 „Igla-S“ je jedini od svih učesnika uspeo iz prve direktnim pogotkom da neutrališe kinesku raketu-imitatora TY-300D“- navodi se u ruskom Ministarstvu odbrane.

Uspešno dejstvo ruskog poručnika se može videti ina video materijalu.

Na snimku koji se nalazi na globalnom servisu YouTube je prikazana kompletan dolazak, priprema i dejstvo ruskog raketaša, uključujući i uništenje vazdušnog cilja koje je snimljeno iz različitih uglova.

9K338 „Igla-S“- predstavlja duboko modernizovanu verziju ovog kompleksa sa značajno povećanim tehničkim i taktičkim borbenim potencijalima u odnosu na svoje prethodnike.

U naoružanje ruske armije je ušla 2002.godine. Raketa je sposobna da presreće objekte koji lete nadzvučnim brzinama, a povećan je i njen domet po daljini koji iznosi 6000 metara.

Posebno je efikasna protiv bespilotnih letelica i krstarećih raketa.

Efikasnost njene parčardno-razorne bojeve glave je izuzetna i obezbeđuje praktično 100% uništenje vazdušnih ciljeva kakvi su npr. borbeni avioni, helikopteri, krstareće rakete i bespilotne letelice.

Russia Beyond

Check Also

SAD i Kina ponovo u stanju hladnog rata: Zašto to neće naškoditi Rusiji

Amerika je, pre predsedničkih izbora započela igru mačke i miša sa svojim glavnim ekonomskim konkurentom, …