Insajder: Za godinu dana 27.000 dece u Srbiji, primilo HPV vakcinu!

U Srbiji je za godinu dana gotovo 27.000 devojčica i dečaka primilo vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), što predstavlja veoma nizak obuhvat jer u Srbiji prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice, ocenjeno je na današnjem skupu povodom godinu dana imunizacije tom vakcinom.

Prvom dozom vakcine protiv HPV-a do sada je vakcinisano 14.171 dete uzrasta od devet do 14 godina, a drugom dozom njih 7.649, navodi se u saopštenju nakon skupa u organizaciji Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi “Well-being International” i Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori” u Beogradu.

Kada je reč o deci uzrasta od 14 do 19 godina ta vakcina se daje u tri doze, prvu je primilo 12.023 dece, drugu 10.920, dok je trećom dozom vakcinisano 6.670 dečaka i devojčica.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na skupu je napomenuto i da u državama koje su tu vakcinu uvele pre 15 i više godina i gde obuhvat vakcinisane dece iznosi 80-90 odsto, učestalost oboljevanja i smrti od raka grlića materice i drugih oboljenja izavanih HPV je višestruko smanjena.

“U Srbiji, na žalost, 1.500 žena godišnje oboli, a više od 700 premine od posledica ove bolesti i pored toga što imamo dostupno efikasno „oružje“ u rukama”, dodaje se u saopštenju.

Dodali su da najalarmantniji je podatak to što sada prve simptome raka grlića materice najčešće dobijaju žene u dobi od 32. do 35. godine života, u odnosu na period od pre nekoliko decenija, kada je taj tip karcinoma bio učestaliji kod žena u kasnijoj životnoj dobi.

Državni sekrtetar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je naskupu da se protiv virusnih infekcija za sada jedino možemo boriti imunizacijom i podsetio da je od prošle godine obezbeđena besplatna vakcinacija protiv HP virusa za starosnu grupu od devet do 19 godina.

“Država se potrudila da nabavi najsavremeniju vakcinu i problem sa niskom stopom vakcinacije, mislim da možemo da prevaziđemo, jer su mnogobojne svetske studije pokazale da je ovo bezbedna vakcina, da čak u 90 odsto slučajeva sprečava pretkancerogena i kancerogena stanja”, kazao je Đerlek.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je da je HPV vakcina prva preporučena vakcina koja je uvedena o trošku države i to je prvi inovativni lek, koji je uveden na listu lekova kao lek za prevenciju.

“Pravo na vakcinaciju u Srbiji imaju dečaci i devojčice, dok u mnogim državama to pravo imaju samo devojčice.

Ipak, po najnovijim podacima dečaci su veći prenosioci HPV infekcija, jer svaki treći dečak posle 15. godine života je zaražen makar jednim HPV sojem virusa”, kazala je Radojević Škodrić.

Beta

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …