Nova pravila: Uskoro lakše do posla u Nemačkoj – uvodi se i “karta prilika”!

Nemačka ekonomija nikako ne uspeva da reši problem manjka radne snage, a vlada se nada da će bar malo uspeti da ga ublaži liberalizacijom imigracije.

Kako navodi Fajnenšel tajms, ministar rada Hubertus Hejl izjavio je kako će Nemačka stvoriti “jedan od najmodernijih imigracijskih režima u Evropi”, kako bi ublažila manjak radnika što je postalo “prava kočnica ekonomskom rastu”.

Ministar Hejl ističe kako je imigracijska reforma deo šire kampanje vlade kancelara Olafa Šolca kojoj je cilj da privuče talentovane radnike iz celog sveta, da ublaži uticaj nepovoljnih demografskih trendova i da omogući priliv dovoljnog broja kvalifikovanih radnika, što je postao vodeći problem za neke od najvećih evropskih kompanija, prenosi portal biznisinfo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U razgovoru za FT Hejl je rekao kako u mnogim sektorima nemačke industrije vlada “očajnička” potraga za radnicima, a situacija će u budućnosti biti samo još gora, s obzirom da generacija baby boomera polako odlazi u penziju.

“Nemačkoj će nedostajati 7 miliona radnika do 2035. ako nešto ne učinimo”, kazao je Hejl.

“A to u na kraju može da postane prava kočnica našem ekonomskom rastu”, dodao je ministar zadužen za resor rada.

Izmenjena imigracijska regulativa, koju bi Bundestag trebao da odobri u narednih nekoliko nedelja, ukloniće dobar deo postojećih barijera useljavanju i zapošljavanju stranaca u Nemačkoj.

Na primer, stranci će moći da dobiju posao iako nemaju profesionalnu kvalifikaciju prema nemačkim standardima, pojasnio je Hejl.

“Biće dovoljno da imaju ugovor o radu s nemačkim poslodavcem, nešto radnog iskustva i da su završili strukovno obrazovanje u svojoj državi”, dodao je ministar.

Nemačka će takođe uvesti i “karte prilika“, koje će imigrantima omogućiti prikupljanje bodova na temelju njihovog strukovnog obrazovanja i radnog iskustva, znanja nemačkog jezika, kao i dobi ispod 35 godina.

“Ko bude imao dovoljno bodova, moći će da dođe u Nemačku i potraži posao”, kazao je Hejl, koji je na toj ministarskoj poziciji od 2018. godine.

Drugi zakon koji će uskoro biti upućen u parlamentarnu proceduru omogućiće strancima lakše dobijanje nemačkog državljanstva.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

U kolapsu rudnika u Venecueli poginulo 30 ljudi!

Najmanje 30 ljudi je poginulo, a 100 je zarobljeno pod ruševinama, nakon urušavanja rudnika Bula …