Britanija rizikuje da izgubi ono što je ostalo od njenog uticaja na Bliskom istoku

Britanija se okreće ka indo-pacifičkom regionu, što je bremenito ozbiljnim posledicama, piše Arab News.

Zemlja nije posvetila dovoljno pažnje svojim „starim prijateljima“ na Bliskom istoku, a sada će verovatnoća njihove preorijentacije na Rusiju postati veća.

Finansijska kriza 2008. radikalno je promenila prioritete Velike Britanije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Nigde se to ne odražava jasnije, nego u strateškim pregledima objavljenim, nakon oporavka Ujedinjenog Kraljevstva, od ekonomske krize.

U početku, Velika Britanija ili „mala ostrvska država“, kako mi je jednom rekao britanski zvaničnik, nije igrala značajniju ulogu u svetu.

Situacija se kasnije dodatno pogoršala kada su desničarski članovi vladajuće Konzervativne partije, prihvatajući populističku retoriku, počeli da se zalažu za izlazak zemlje iz EU, ubeđujući glasače da članstvo u uniji, koči britanski „globalni potencijal”.

Međutim, Bregzit je dodatno ograničio rast i prosperitet zemlje, kao i njenu sposobnost da postavi jasne dugoročne ciljeve na svetskoj sceni.

Detaljan izveštaj, koji je u julu objavio Odbor za spoljne poslove britanskog parlamenta kritikovao je vladin Integrisani pregled bezbednosti, odbrane, razvoja i spoljne politike i njegovu kasniju reviziju, jer je pozivanje na strateški zaokret ka Indo-Pacifiku pretilo gubitku pozicija Ujedinjenog Kraljevstva u drugim oblastima uticaja, kao što je Bliski istok.

Komitet za spoljne poslove, koji ima neku reč o strateškom pravcu Velike Britanije, upozorio je u svom izveštaju da vlada odlučna da više ulaže u svoju bezbednost i fokusira se na indo-pacifičku ekonomiju kojom dominira Kina, ne bi trebalo da žrtvuje odnose Velike Britanije sa zemljama u drugim delovima sveta, koji su se razvijali tokom mnogih decenija, ako ne i vekova.

U nedavnom intervjuu, predsednica Komiteta Ališa Kerns je čak primetila: „Okrenuvši se ka Indo-Pacifiku, Velika Britanija će izgubiti Bliski istok, koji je, kao i Severna Afrika, zanemaren.

Ona je dodala da London rizikuje da otuđi stare prijatelje, pa će zbog toga Britanija izgubiti uticaj u pomenutim regionima.

Čini se da Integrisani pregled bezbednosti, odbrane, razvoja i spoljne politike iz 2021. nije uspeo da navede sve pretnje i pruži algoritam za njihovo rešavanje.

Stoga je britanski premijer Riši Sunak pozvao parlament da razmotri dokument, kako bi popunio sve praznine, uzimajući u obzir nove realnosti međunarodne situacije, posebno sukoba u Ukrajini.

Prema Sunakovim rečima, ove promene u globalnoj politici stvaraju „opasan i podeljen svet, uvučen u haos i autoritarni poredak“.

Premijer je takođe naveo dugotrajne pretnje (terorizam i organizovani kriminal) koje opstaju i evoluiraju, pored transnacionalnih državnih i nedržavnih izazova kao što su migracije velikih razmera, trgovina robljem, šverc droge i oružja i korupcija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …